Bondevik gir full gass

Regjeringen Bondevik vil bruke 19,6 milliarder kroner av oljepengene for å balansere statsbudsjettets inntekts- og utgiftsside. Det er 7,4 milliarder kroner mer enn Ap-regjeringen la opp til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Japansk konkurs skaker verden

- Dette er det motsatte av å bremse forbruksveksten. Det er å gi gass i utforbakke, sier tidligere finansminister Jens Stoltenberg. Bondeviks håp og tro er at økt privat sparing skal redusere kjøpefesten, men ekspertene tviler.

I dag vil finansminister Gudmund Restad bli konfrontert med dette i Stortingets finansdebatt. Tallene er nemlig finansminister Gudmund Restads egne, gitt i et svar til Ap's stortingsgruppe. Der legger han for første gang fram de autoriserte tallene over hvor mye mer penger sentrumsregjeringen vil bruke enn Ap-regjeringen. Stoltenberg la opp til å bruke 12,2 milliarder kroner av oljeinntektene for å saldere budsjettet. Det er den laveste «subsidieringen» av Fastlands-Norge på mange år. Neste år var det ventet at man kunne sette alle de oljesvarte milliardene på bok.

Akselererende vekst

Nå spørs det. I går meldte Statistisk sentralbyrå om en akselererende forbruksvekst i oktober. Bondeviks forsøk på å dempe forbruket ved en økning av trygdeavgiften strandet under budsjettforhandlingene med Høyre og Frp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer