- Bondevik gjør Norge kaldere

Ap-leder Jens Stoltenberg tar et generaloppgjør med statsminister Kjell Magne Bondevik og samarbeidsregjeringens politikk. Vi er vitne til tidenes høyredreining i Norge, mener Ap-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik har vært regjeringssjef i 17 måneder, like lenge som Stoltenbergs regjeringstid varte. Men der opphører også all likhet mellom de to, mener Ap-lederen.

- Vi er vitne til tidenes høyredreining i norsk politikk, sier han.

- Sterke ord, Stoltenberg?

- Ja, men det stemmer. Regjeringen er, med Frp's hjelp, ansvarlig for skattelettelser på 20 milliarder kroner, mest til dem som har mest fra før. For å finansiere skattelettelsene må regjeringen kutte i velferdsgoder. Denne politikken bryter med grunnleggende målsettinger og verdier som har gjort Norge til verdens beste land å bo i, sier Stoltenberg.

Arbeidsledighet

- Stikkord for endringene er at forskjellene mellom folk øker, arbeidsledigheten stiger, viktige velferdsområder privatiseres, skole og eldreomsorg opplever nedskjæringer, og det gjennomføres en rekke usosiale kutt for å få rom til skattelettelsene, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Statsministerkandidaten tror ikke at alle endringene vil skje i løpet av et år eller to, men føler at det er på høyt tid å rope et varsku.

- For det vi nå ser, er konturene av et nytt og kaldere samfunn med større forskjeller mellom folk, sier han.

- Mener du arbeidsledigheten ville vært lavere med deg som statsminister?

- En Ap-regjering hadde ikke sittet rolig og sett på at ledighetstallene økte fra 60000 til 100000. Ap ville ha satset på et bredt spekter av tiltak for å skape flere arbeidsplasser. Bondevik-regjeringen har ikke gjort noe av dette. De har derimot sørget for å redusere arbeidsledighetstrygden med opp til 20000 kroner per år per person, sier Stoltenberg.

Han er overrasket over at KrF og Bondevik er villig til å være med på denne kursendringen. Bondevik har tidligere advart mot skattelettelser og kommersialisering av eldreomsorgen. KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland har vært talskvinne for økte overføringer til Kommune-Norge.

- KrF og Ap har stått for mange av de samme verdiene, fellesskap og gode offentlige velferdsordninger. Tidligere har KrF advart mot den politikken KrF nå faktisk gjennomfører. Årsaken til at dette skjer, er at Høyre dominerer regjeringen, og at den er avhengig av støtte fra Frp, sier Stoltenberg.

Ubotelig skade

Ap-lederen sier en del av regjeringens politikk kan påføre det norske samfunnet ubotelig skade.

- En gjennomgripende kommersialisering av eldreomsorgen, for eksempel, kan seinere bli ytterst vanskelig å endre. Til høsten er det kommunevalg, da er det avgjørende at folk velger kommunestyrer som kan stå mot en slik utvikling. Min hovedutfordring er følgende: Folk må skjønne hva som skjer her i landet, og gjøre noe med det, sier Stoltenberg.

FORSKJELLENE ØKER: - Det vi nå ser, er konturene av et nytt og kaldere samfunn med større forskjeller mellom folk, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.