Bondevik godtar Sponheims solospill

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke la seg intervjue om Venstre-leder Lars Sponheims trussel om å bryte ut av regjeringen. - At Venstre er utålmodig i næringspolitikken, har jeg forståelse for, sier Bondevik i en pressemelding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sponheim og Bondevik har snakket sammen i dag, og Sponheim fikk en viss forståelse for at Venstre har behov for egenmarkeringer, sier statssekretær Odd Hellesnes i Nærings- og handelsdepartementet, til NTB.

Leder i Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, mener det er helt greit at Sponheim truer med at Venstre kan bryte ut av regjeringen på grunn av misnøye med regjeringens næringspolitikk.

- Jeg har ingen problemer med hans utspill. Sponheim må få lov til å være Venstre-leder på samme måte som jeg er leder i KrF, sier Svarstad Haugland til NTB.

Statssekretær Hellesnes sier til NTB at Bondevik og Sponheim snakket om Venstre-lederens utspill på telefon i formiddag.

Toner ned

Bondevik, som avviste alle henvendelser om å bli intervjuet om Sponheims utspill i dag, forsøker i en pressemelding å tone ned betydningen av Sponheims uttalelser. Bondevik konstaterer bare «At Lars Sponheim har sagt at fordelene er større enn ulempene for Venstre ved å være med i regjeringen, er det avgjørende. At Venstre er utålmodig i næringspolitikken, har jeg forståelse for. Jeg føler meg sikker på at Venstre fortsatt vil ha fordel av å være med i regjeringen fremfor å være i opposisjon».

Sponheim truer med at Venstre vil bryte ut av regjeringen hvis ikke partiet får større gjennomslag for sin næringspolitikk.

- Smertegrensen er nådd, sier partilederen og næringsministeren til Adresseavisen.

Misfornøyd

Partilederen legger ikke skjul på at Venstre er misfornøyd med det partiet har oppnådd i næringspolitikken etter ett år i regjering. Spesielt var forslaget om å utvide sykelønnsordningen tungt å svelge. Forslaget gikk ut på at bedriftene skulle betale for ansattes fravær i en uke ekstra.

- Dette forslaget smertet oss kolossalt, sier Sponheim, som under behandlingen av det reviderte nasjonalbudsjettet i vår ble tvunget av regjeringspartnerne Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til å forsvare forslaget.

- Heldigvis ble det nedstemt av Stortinget, sier han.

Sponheim gjør det klart at Venstre ikke én gang til kan akseptere at regjeringen rokker ved sykelønnsordningen på en måte som påfører bedriftene større utgifter. I så fall må det skje ved at det samtidig innføres karensdager eller egenandeler.

Advarer Restad

Venstrelederen advarer også finansminister Gudmund Restad (Sp) mot å belaste næringslivet med nye avgifter for å berge et stramt statsbudsjett til høsten.

- Selvsagt må også næringslivet ta sin del av innstrammingen i vanskelige tider. Men det har de allerede gjort. Strammes det ytterligere inn nå, vil vi raskt få oppleve de første permitteringene, sier Sponheim til Adresseavisen. Venstrelederen understreker at årets lønnsoppgjør og renteøkningen allerede har forverret økonomien til mange bedrifter.

(NTB)