Bondevik grillet på BBC

I en halv time ble Kjell Magne Bondevik grillet av BBCs intervjuer om fremmedfrykt, rasismelovgivning og norsk hvalfangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik ble intervjuet i programmet HARDtalk, som tar opp tidsaktuelle temaer. I programmet, som ble sendt om igjen på BBC World klokka 17.30 og 20.30, måtte Bondevik svare på spørsmål om den norske hvalfangsten og Frps frammarsj de siste årene.

«Den norske statsministeren leder en koalisjon som stoler på Fremskrittspartiet, med sitt ytre høyre-anti-innvandringsståsted, når lover skal fremmes», står det i BBCs egen presentasjon av programmet, som også pirker borti et annet ømt punkt for Norge:

«The International Whaling Commission møtes nå i Japan. Vi spør om Norge vil fortsette sin politikk med å ignorere forbudet mot hvalfangst», står det på nettsiden, og intervjuer Alan Little lar ikke Bondevik slippe billig unna.

- Frp ikke høyreekstremt

Bondevik må svare på hvordan han kan styre Norge med støtte fra et parti som i resten av Europa vekker bekymring.

- Fremskrittspartiet er ikke et høyre-ekstremt parti som partiene i Frankrike og Nederland, sier Bondevik. Han understreker at regjeringen ber om Frps støtte fra sak til sak.

- Vi fikk budsjettet gjennom i fjor med støtte fra Fremskrittspartiet. I noen saker fikk vi støtte fra Frp, i noen fra Ap.

- Humanitær tradisjon

- Men Carl Hagen sier at Norge ikke er en multikulturell nasjon, sier Little og lurer på hva utlendinger i Norge føler når statsministeren samarbeider med et sånt parti.

- Vi følger opp innvandringsforpliktelsene våre, sier Bondevik og peker på at de andre partiene på Stortinget ikke er enige med Frp i innvandringspolitikken.

- Vi fortsetter vår humanitære tradisjon.

- Det virker på meg som om du ikke er komfortabel med situasjonen, bemerker Little. Bondevik innrømmer at han ville synes at det er ukomfortabelt å være statsminister hvis han var avhengig av bare Frp.

- Dét ville være ukomfortabelt. Men Frp foretrekker min regjering fremfor Aps.

- Budsjettet kollapset nesten i fjor. Du måtte stille kabinettspørsmål. Neste gang kaller de deg en bløff?

- Vi får se, sier Bondevik og forteller at han stilte tre kabinettspørsmål i forrige periode. Den siste gangen måtte han gå som statsminister.

- Nå må vi komme til enighet om budsjettet. Først går vi til Frp, og hvis det ikke går, henvender vi oss til Ap.

Klar til å gå fra jobben

Bondevik sier rett ut at han heller vil gå fra jobben enn å gjøre ting han synes er uansvarlig.

- Jeg vil trekke meg hvis jeg ikke kan være ansvarlig. Jeg sitter ikke i embedet bare for å sitte der, sier han, og legger senere i intervjuet til:

- Det er grunnleggende for all politikk at menneskeverdigheten bevares. Hvis ikke, vil jeg selvfølgelig trekke meg.

Utlendinger får dårlig betalt

BBCs intervjuer hevder at den norske befolkningen ikke er særlig begeistret for innvandrere og at mange nordmenn synes at det er nok innvandrere i Norge nå. Bondevik påpeker at det kommer mange fra Russland og Øst-Europa som ikke trenger asyl, men at Norge tar mot mange innvandrere.

- Vi trenger flere til å komme og jobbe, sier Bondevik.

- Dere har vært så rike at dere trenger folk til å ta lavt betalte jobber som dere ikke vil ha, spør Little.

- Vi vil ikke at de skal ha dårlig betalte jobber, vi vil også at de skal ha høyt betalte jobber.

Stolt av hvalfangsten

Bondevik garanterer at Norge kjemper mot rasisme og at det ikke skal være lov å nekte utlendinger bolig. Men på spørsmål om hvalfangst har han vansker med å forklare seg:

- Det er bare to nasjoner i verden som fanger hval. Norge er den ene. Er du stolt av det?

- Ja, å høste av de levende ressursene i havet er lovlig, sier Bondevik og understreker at Norge hører på ekspertene for ikke å forstyrre den økologiske balansen i havet.

Bondevik forklarer også at hvaler spiser mye fisk, og at en stor hvalbestand vil føre til færre fisk.

- Hvaler spiser ikke så store fisk, som du vet. Det er bare en unnskyldning for overfiske, slår Little fast.

- Men det er så lite, prøver Bondevik, men lykkes ikke i å overbevise BBCs mann:

- Dere vil ikke fange hval for å spise, men for å selge til Japan.

- Alle vil selge varene sine. Det er lovlig. Hva er galt med det? spør Bondevik flere ganger.

Lever i to verdener

Little ville også vite mer både om presteyrket og om depressive reaksjoner: - Du er ordinert prest og en mann av ånden. Hvorfor vil du skitne til hendene dine?

- Som kristen må man være både i Guds verden og i denne verden. Jeg tror at kristne verdier er viktige i verden i dag.

Bondevik forteller at han ble psykisk syk etter å ha jobbet for hardt og ikke hatt tid til å bearbeide sin egen sorg etter at flere nære venner døde av kreft.

- Rokket det ved troen din?

- Nei, Gud var en hjelp og en styrke. Mange ba for meg. Jeg har tenkt å gå videre i politikken så lenge jeg har noe å bidra med, sier Bondevik.

Han tror ikke at han kommer til å gå tilbake til yrket som prest.

- Jeg vil jobbe med menneskerettigheter og utvikling. Disse verdiene vil jeg kjempe for, sier han og får inn litt norgesreklame når grillingen nærmer seg slutten:

- Vi har det høyeste bistandsbudsjettet noen gang.

MÅTTE FORSVARE SEG: Bondevik hadde vansker med å forklare norsk hvalfangst i Hard Talk.
SPØR OM MANGT: Intervjuer Alan Little spurte om norsk rasismelovgiving og Carl I. Hagen. Han satte Bondevik på plass ved flere anledninger.