Bondevik håper Larsen greier seg

- Jeg håper saken ikke får følger for Rød-Larsen, sier statsminister Kjell Magne Bondevik om avsløringene rundt Peres-prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik avventer nå den varslede granskningen fra Utenriksdepartmentet, som skal komme senere i dag.

- Jeg vil ikke kommentere saken ytterligere før den kommer, sa Bondevik på en pressekonferanse sammen med den palestinske utviklingsministeren og sjefsforhandleren Nabil Shaat.

Rød-Larsens rolle har jo vært basert på at han har utstrakt tillit på begge sider. Kan han fortsatt spille den samme rollen når den ene parten, Israels regjering, tydeligvis ikke har spesielt mye tillit til ham?

- Det spørsmålet må partene og FN besvare. Rød-Larsen jobber ikke for Norge eller vårt utenriksdepartement, han jobber for FN. Men jeg håper han fortsatt kan spille en rolle, og han har jo gjort en fremragende jobb, sier Bondevik.

Nabil Shaat mener Rød-Larsen fortsatt er viktig.

- Vi har all respekt for Rød-Larsen og gir ham og Mona Juul all støtte. De har tjent freden i vårt område. Skittkastingen er nok et tegn på den dekkoperasjonen som nå finner sted, og burde ikke aksepteres av noen. Rød-Larsen, Mary Robinson (FNs menneskerettighetskoordinator, red. anm) og alle andre som sier i fra at dette er for mye angripes nå, sier Shaat.

Shaat mener at Rød-Larsen fortsatt har stor tillit også på israelsk side.

- Et flertall av israelske plitikere mener han er en fredens mann, sier Shaat, som liksågodt inviterte Bondevik til Midtøsten.

- Vi vil gjerne ha Bondeviks nærvær i vår del av verden. Norge kan fortsatt spille en viktig rolle i Midtøsten, sa Shaat og viste til forhandlingsgjennombruddet mellom regjeringen om Tamilgeriljaen på Sri Lanka, der Norge deltar i fredsprosessen.

Vurder å be Israel betale

Norge og de andre landene i den såkalte giverlandsgruppen har brukt milliarder på å bygge opp det palestinske samfunnet etter at Oslo-avtalen ble underskrevet i 1993. Mange utviklingsprosjekter er nå sprengt i fillebiter av israelske hærstyrker. Bondevik bekrefter i dag at Norge vil vurdere å be Israel gjøre opp for seg.

- Dette vil vi ta stilling til, men det er ikke det viktigste nå. Det viktigste er å stanse volden, få til en våpenhvileavtale og starte nye fredsforhandlinger, sier Bondevik.

<P>STØTTER LARSEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik møtte i dag den palestinske planleggingsministeren Nabil Shaat i forbindelse med Giverlandskonferansen i Oslo.