Bondevik håper på danskene

Statsminister Kjell Magne Bondevik håper at Danmark i sterkere grad vil kunne bidra til å hjelpe Norge i Schengen-forhandlingen når landet nå har avklart sitt forhold til Amsterdam-traktaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge har lenge vært beredt til reelle drøftinger om Schengen-avtalen, men på EUs side har det åpenbart ikke vært klarlagt nok. Det håper jeg nå at Danmark kan bidra enda mer til og skyve på for, sier Bondevik.

I en folkeavstemning i går sa 55,1 prosent av danskene ja og 44,9 prosent nei til Amsterdam-traktaten som innebærer et tettere samarbeid mellom EU-landene. Etter planen trer traktaten i kraft fra 1. januar 1999. Da vil også Schengen-samarbeidet bli integrert i EU.

- Vi har et felles ønske om å bevare den Nordiske passfriheten. I løpet av høsten bør vi absolutt få klarlagt Schengen-spørsmålet , sier Bondevik.

Han tror at danskenes ja ikke betyr noen endring for Norges forhold til Danmark og EU. Norges forhold til EU reguleres gjennom EØS-avtalen.

- Vi har hatt god nytte av Danmark når det gjelder å få informasjon og kontakt inn i EU-systemet. Det regner jeg med vi kan fortsette med, sier han.

Bondevik vil ikke kommentere hva et eventuelt dansk nei hadde betydd for Norge.