Bondevik håper på Gjedrem

Statsminister Kjell Magne Bondevik venter seg lavere rente etter sentralbanksjef Svein Gjedrems første årstale i går. Men Gjedrem varsler rasering av velferdsordningene og økte skatter hvis oljeprisen holder seg lav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Landets maktelite fikk servert et svært dystert framtidsbilde dersom oljeprisen forblir lav, før de inntok festmiddagen på Grand Hotel.

- Konsekvensen av Gjedrems tale må bli en rentenedgang, snart, hvis handling skal følge ord, sier Trygve Hegnar, redaktør og eier av Finansavisen og Kapital.

Fornøyd

Statsminister Kjell Magne Bondevik sa seg imidlertid godt fornøyd med Gjedrems beskrivelse av pengepolitikken, og hans tolkning av valutaforskriften.
{ndash}Vi har lenge sagt at vi har en fleksibel fastkurspolitikk. Markedsaktørene har ikke alltid tatt dette like klart. Gjedrems uttalelser om pengepolitikken da han tiltrådte hadde positiv effekt på markedet og renta. Nå håper jeg på en ytterligere positiv effekt, sier statsminister Kjell Magne Bondevik, men minner om at det ligger et stort ansvar på partene i lønnsoppgjøret.

Høyres og Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmenn mener imidlertid Gjedrem har lagt et helt nytt innhold i valutaforskriften.

- Gjedrem omdefinerer valutapolitikken til et konjunkturmål, der mange hensyn skal tas, sier Per-Kristian Foss i Høyre.

Svein Gjedrem tegnet et svært dystert bilde for den norske velferdsstaten dersom de lave oljeprisene vil holde seg framover. Hvis politikerne fortsetter å øke de årlige utgiftene på statsbudsjettet med en halv prosent, vil oljefondet være spist opp om 18 år hvis oljeprisen er 90 kroner per fat. Gjedrem kunne laget en enda mørkere skisse - oljeprisen ligger i dag rundt 80 dollar fatet.

Skatteøkning?

- Hvis den lave oljeprisen vedvarer, vil det snart bli behov for å se kritisk på omfanget av velferdsordningene og det offentlige tjenestetilbudet, og det kan bli nødvendig å øke skattenivået, sa Gjedrem.
- Det statlige bankeeierskapet utgjør etter mitt skjønn en strukturell svakhet i det norske banksystemet, sa Gjedrem som påpekte en grunnleggende konflikt i at staten både eier og har tilsynet med finansnæringen.

Gjedrem konkluderer likevel med at banknæringen er bedre rustet til å stå imot tap enn tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer