-Bondevik har blitt edruelig

RISØR (Dagbladet): - Sentrumspartiene har blitt mer edruelige i Europa-politikken og har endret sin økonomiske politikk. Dette ville aldri skjedd uten at de kom inn i regjeringskontorene. Derfor har det vært sunt for landet at Bondevik fikk prøve seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik vurderer Ap-leder Thorbjørn Jagland den politiske situasjonen nå snart to år etter at han gikk fra makten. På sitt feriested i Risør sitter han ikke og planlegger regjeringsjakt, bedyrer han. Men han er «rede til å tre inn», når situasjonen krever det. Samtidig har han sjelden vært mer sikker på at det var riktig å gå av i 1997.

- Et land kan ikke i lengden leve med en uansvarlig opposisjon, sier Jagland.

Han er like sikker på at han vil komme tilbake. Men han har ikke hastverk.

- Min tid kommer. Jeg føler sterkere og sterkere at politikken må ha en mening og et innhold. Bondeviks eneste mål er tydeligvis å bli sittende, sier Jagland til Dagbladet.

Vil skape flertall

- Har du gitt opp å felle Bondevik?

- Jeg har aldri hatt som prosjekt å felle Bondevik. Vi gikk av fordi vi ikke lenger hadde et grunnlag å styre på. Så lenge det ikke er forandret, og stortingsflertallet vil ha en annen politikk enn vår, har jeg ingen mulighet til å felle regjeringen. Vår strategi er å føre Aps politikk, og se hva det fører til. Å manøvere for maktens egen skyld vil ikke Ap begi seg inn på. Mitt mål er å skape en flertallskonstellasjon i norsk politikk.

- Men er du i løpet av to år i opposisjon kommet noe lenger i å bygge opp en slik flertallskonstellasjon?

- Det er visse lyspunkter nå, sier Jagland, og lister opp:

  • Sentrumspartiene sier nå at det bare er Ap som kan skaffe dem flertall for rettferdig fordeling.
  • Ap og SV er på god talefot. Det er noe nytt at vi ikke bare er opptatt av å bekjempe hverandre.
  • De fem borgerlige partiene ser ut til å få økende problemer seg imellom. Høyre stiller for eksempel nå krav til Bondevik som han avviser.
  • Det blir vanskeligere og vanskeligere for Bondevik å gi Ap skylda for bindingen til FrP.
  • Sentrumspartiene har i stor grad lagt om den økonomiske politikken, og det har skjedd en gledelig utvikling i Europa-politikken. Retorikken fra før folkeavstemningen er død og begravet. Her har det vært en fenomenal snuoperasjon. Og dette kunne ikke skjedd uten at de kom inn i regjeringskontorene.

Bra for landet

- Så Bondevik-regjeringen har faktisk vært bra for landet?

- Ja, i den forstand at sentrumspartiene har blitt konfrontert med seg selv. Det tar nok noen år før noen igjen prøver seg med overbudspolitikk. For landet har det vært bra at Bondevik fikk prøve seg fordi vi har fått en mer edruelig Europa-politikk. Det er det beste som kunne skje for Norge. For vi kan ikke basere vårt forhold til Europa på halve Stortinget.

- Men har det vært bra for Arbeiderpartiet å gi fra seg makten?

- Ap's mål er ikke Ap, men hva som er bra for Norge. Jeg gikk ikke av av hensyn til Ap. Men som landets største parti har Ap et spesielt ansvar for å gi politikken troverdighet, sier Jagland. Han mener at en bare i et lengre perspektiv kan se om maktpausen er bra for Ap.

Kontant

Foran høstens budsjettkamp forsikrer Jagland at han ikke har gitt opp kampen mot kontantstøtten.

- Å kreve at vi skulle gi oss både på kontantstøtten og skattepolitikken er urimelig. Ingen budsjettpost kan fredes før forhandlingene begynner. Men vi er villige til kompromiss på alle punkter, som vi var i fjor høst.