Bondevik har drag på eldre damer

Damer over 60 år tror Bondevik både kan få renta ned og bli sittende til etter år 2000. Damer over 60 er også dem som er mest opptatt av verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er jo en rettskaffen mann, denne Kjell Magne Bondevik. Ingen har ennå tatt ham i løgn.

Det sier Torbjørg Gjerden. Hun har handlet julekaffe og tar en pust i bakken på Kaffistova i Oslo med sin venninne. De er begge overrasket over at det er de eldste som har størst tiltro til sentrumsregjeringen.

- Det er jo litt vanskelig å vite hva Bondevik står for. De har jo ikke flertall og får ikke gjennomført politikken sin fullt ut, sier Torbjørg Gjerden, som røper at hun selv ikke stemmer på ham.

Liten tiltro

Bortsett fra dem over 60 år, hvor over halvparten har tro på regjeringen, er tiltroen liten i befolkningen ellers. En meningsmåling MMI har gjennomført for Dagbladet, viser at 36% av befolkningen tror Bondevik regjeringen blir sittende hele neste år.
- Det er ikke overraskende at det særlig er de gamle damene som tror på Bondevik. Det er jo tradisjonelt dem som stemmer på ham, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff hos Markeds- og Mediainstituttet.

MMI har undersøkt folks tro på regjeringen, og hvilke saker som betyr mest for deres tiltro til den. Over halvparten av folk mellom 25 og 39 år tror ikke regjeringen blir sittende ut hele neste år.

Størst mistillit har Bondevik i Oslo og blant dem med høyest inntekt.
Lite oppsiktsvekkende er det kanskje at det er blant sine egne velgere regjeringen har tillit. Men verdt å merke seg er det at Arbeiderparti-velgerne er mer skeptiske enn Høyre-velgere.

- Det er kanskje et resultat av budsjettsamarbeidet, og at Høyre-velgerne mener de har større mulighet til å få gjennomslag for sin politikk med en sentrumsregjering enn med en Ap-regjering, sier Hoff.

Opptatt av verdier

Den politiske diskusjonen denne høsten har i stor grad dreid seg om økonomi. Men folk er ifølge undersøkelsen ikke så opptatt av det som man kanskje skulle tro.

På spørsmål om hvilke av fire saker som betyr mest for tiltroen til regjeringen, er det bare litt over en fjerdedel som oppgir rentenivået. Resten fordeler seg relativt likt på de tre alternative temaene arbeidsledighet, kriminalitet og verdispørsmål.

- Sentrumspartiene har bidratt til å synliggjøre at politikk ikke bare handler om penger, men at det som ligger bak, er spørsmål om verdier, sier Taraldsrud Hoff.

- Høyre- og Arbeiderparti-folk er ikke like opptatt av verdispørsmål som folk som stemmer på sentrumspartiene. De tre partiene har vært flinkere til å formidle at politikk handler om verdier. Dette er en utfordring for Verdikommisjonen, sier Taraldsrud Hoff.