- Bondevik har forlatt Sem-erklæringen

Ap-leder Jens Stoltenberg og Frp-formann Carl I. Hagen er enige om én ting: Regjeringens budsjettforlik med Ap betyr at Sem-erklæringen er forlatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sem-erklæringen er det politiske grunnlaget for samarbeidsregjeringen mellom Høyre, KrF og Venstre.

- Grunnen til at Ap kan samarbeide med regjeringen, er at de ved dette budsjettet har forlatt Sem-erklæringen. Budsjettet trekker i Ap-retning, og bremser høyredreiningen i Norge, sier Ap-leder Jens Stoltenberg - gledelig overrasket over Høyres snuoperasjon.

- Det er klart mindre spor av Høyre i dette forliket enn i budsjettforslaget. Regjeringen har lagt bort forslaget om mer midlertidige ansettelser og gått bort fra at skattelettelser er viktigere enn kommuneøkonomi, og de har godtatt innstramminger i delingsmodellen, sier Stoltenberg.

- Redd for ansvar

Med et helt annet utgangspunkt slår Carl I. Hagen fast at Sem-løftene er forlatt.

- Ja, med dette har regjeringen valgt samarbeid med Ap for resten av perioden. Vi satte inn denne regjeringen i håpet om at de ville følge opp Sem-erklæringen. Nå konstaterer jeg at de har vendt oss ryggen.

- Nå er Ap regjeringens parlamentariske grunnlag. Høyre aksepterer at skattelettelsene i hovedsak blir fjernet. De lar være å sette ned alkoholavgiftene. Regjeringen er så opptatt av å sitte videre at politikken blir underordnet. Ap er så redd for å måtte overta regjeringsansvar at politikken blir underordnet, sier Hagen.

Han viser til at Ap ikke gjorde noe for gravferdsstøtten, at egenandelene i helsevesenet øker, og at forsvarsbygg utsettes.

- Lurte Frp trill rundt

- Jeg har aldri sett maken til spill. Regjeringspartiene lurte Frp trill rundt. De tilbød oss en milliard, mens de hadde fem til Ap. Regjeringspartiene har byttet side. Sånn sett er vi fornøyd. Nå er ansvaret plassert, og Frp er et rent opposisjonsparti, sier Hagen.

Utenriksminister og Høyre-leder Jan Petersen mener Frp har seg selv å takke for at de er satt på sidelinjen.

- Frp fikk like mye

- Frp fikk nøyaktig samme åpningstilbud som Ap, men grep ikke sjansen. Enten ønsket de ikke å beholde en ikke-sosialistisk regjering, eller så hadde de ikke grep om forhandlingssituasjonen. Når Frp brøt, måtte vi gå til Ap. Og jeg er glad for resultatet, sier Petersen.

- Både Stoltenberg og Hagen mener forliket er uttrykk for at Sem-erklæringen er forlatt?

- Nå må vi regne med mye retorikk til alle kanter. Resultatet er et budsjett som sikrer lav kronekurs og rente. Hvordan et forlik med Frp hadde blitt, aner jeg ikke. Men Hagen er jo glad i å bruke penger, det er definitivt hans svake punkt, sier Petersen, som avviser at Høyre har tapt mest.

- Det er helt misforstått. Forliket er ikke så langt fra utgangspunktet, og store skattelettelser var det ikke lagt opp til i år. Forliket blir godt mottatt i Høyre, sier Petersen.

Ap's store dilemma

Ap-leder Jens Stoltenberg sier valget mellom budsjettforlik med Høyre eller mulig krise var et vanskelig dilemma for Ap.

- Ap har lang tradisjon for å være resultatorientert. Det tror jeg våre velgere vil verdsette også nå. Men politikk handler om vanskelige avveininger, og for å inngå forlik måtte vi få nok. Resultatet er blitt mer Ap-politikk.

FOTEN NED FOR Frp: - Dette budsjettet betyr at vi setter en grense for populisme og spill. Frp var ikke i nærheten av å diskutere substans, sa finansminister Per-Kristian Foss på pressekonferansen sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik i går. - Vi har ikke avlyst noen av løftene i Sem, sa Bondevik.