Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik har lagt Tampa-saken død

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier at det ikke lenger eksisterer noen vonde følelser mellom Norge og Australia når det gjelder Tampa-saken. Bondevik er på offisielt besøk i Australia,

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har nå lagt denne saken bak oss. Dere vet at vi var både uenige og skuffet over denne saken, men dette er nå tilbakelagt, sa Bondevik i Canberra

Statsminister og vert John Howard, valgte ikke å nevne den kontroversielle saken, isteden roste han Norge for den internasjonale fredsrollen i Sri Lanka og Midtøsten.

I august 2001 nektet den australske regjeringen det norske skipet «Tampa», som hadde plukket opp 430 asylsøkere fra en synkeferdig båt, å legge til land med de utmattede båtflyktningene.

Selv etter sterk internasjonal kritikk, bøyde australske myndigheter ikke av, men sendte et krigsskip ut til «Tampa», som ble dirigert til øya Nauru i Stillehavet. Nauru og New Zealand aksepterte å ta imot flyktningene.

Norge protesterte sterkt mot den australske håndteringen av den humanitære krisen, og påpekte at Australia ignorerte internasjonale regler til sjøs. Men Canberras konservative regjering, som sto midt oppe i en opphetet valgkamp der et av nøkkelspørsmålene var asylsøkere, nektet å gi etter for noe press utenfra.

(©NTB)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp738922Tampa-saken kaster ikke lenger skygger over forholdet mellom Norge og Australia, forsikrer statsminister Kjell Magne Bondevik, her i gemyttlig samtale med sin australske kollega og vert John Howard. (Foto: REUTERS/Stringer/ SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!