-  Bondevik har sviktet miljøet

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil gå over i historien som en miljøsviker, mener SVs Kristin Halvorsen og Heidi Sørensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er trist å se hvordan KrF og Bondevik er blitt presset av Høyre. Bondevik I-regjeringen skrev seg inn i miljøhistorien med gullskrift da den gikk av i stedet for å la seg presse til å bygge ut forurensende gasskraft. Nå, fire år etter, er Bondevik leder for en regjering som vedtar miljøfiendtlig politikk, sier stortingsrepresentant Heidi Sørensen til Dagbladet.

5,3 millioner tonn

Sørensen peker på at Bondevik i sin siste regjeringsperiode har fått flertall for tre hovedsatsinger, som fram mot 2010 vil øke de årlige CO{-2}-utslippene med 5,3 millioner tonn .Planlagte utslippsøkninger ifølge Nasjonal Transportplan: 1,5 millioner tonn CO{-2}Planlagte utslippsøkninger ifølge Petroleumsmeldingen: 2,9 millioner tonn CO{-2}Snøhvit-utbyggingen (gasskraftverk): 0,9 millioner tonn CO{-2}-  Og da tar vi utgangspunkt bare i disse tre punktene. Dersom vi hadde sett på de totale økninger i Bondeviks siste regjeringsperiode, ville tallet vært mye høyere, sier hun.

Utslippene til værs

Statsminister Bondevik har vært en av landets fremste talspersoner for å redusere utslippene av klimagasser helt siden han tiltrådte som statsminister første gang i 1997. Det var hans første miljøvernminister, Guro Fjellanger, som representerte Norge under de avgjørende klimaforhandlingene i Kyoto i 1997.

Gjennom Kyoto-protokollen forpliktet Norge seg til at klimagassutslippene skulle øke maksimalt én prosent i perioden 2008- 2012, i forhold til 1990-nivå.

Men fra 1990 til 2002 har de norske utslippene av klimagasser økt med ca. seks prosent, og ifølge Statistisk sentralbyrå økte utslippene med to prosent i 2003.

Bare de færreste tror Norge vil greie å følge opp Kyoto-forpliktelsene. For utslippene bare øker og øker. Det eneste lyspunktet er at konjunkturene for norskprodusert gasskraft er så dårlige at Bondevik slipper å være ansvarlig for en større gasskraftutbygging.

Ja til gasskraft

SV-leder Kristin Halvorsen mener Bondevik lar seg presse av Høyre.

-  Bondevik vet at han kan få flertall for miljøpolitikk dersom han allierer seg med SV. Men regjeringen og Bondevik velger bevisst å satse på andre flertallskonstellasjoner. Dette viser at Høyre har makta i regjeringen, og det taper miljøet på, sier Halvorsen.

SV-lederen minner om at Bondevik nå står ansvarlig for å bygge et forurensende gasskraftverk utenfor Hammerfest. Dette kraftverket, som bygges i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, gir årlige CO{-2}-utslipp på ca. 900 000 tonn.

-  Samtidig tillater han svære CO{-2}-utslipp på norsk sokkel. Dersom regjeringen hadde krevd at mer CO{-2} skulle reinjiseres på sokkelen, ville utslippstallet blitt veldig mye lavere, sier hun.