Bondevik i dekkoperasjon

I strengeste hemmelighet forberedte norske myndigheter utvisningen av russiske diplomater. Samtidig gikk forberedelsene til statsminister Kjell Magne Bondeviks besøk i Moskva for fullt, som om ingenting var på gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kunne ikke gå ut og si at besøket var utsatt før beslutningen om utvisning var tatt, sier Bondevik til Dagbladet. Statsminister Kjell Magne Bondevik bekrefter overfor Dagbladet at aksjonen mot de russiske diplomatene har vært forberedt noen dager, og at han har vært orientert.

Tilbakeholden

Regjeringen er uhyre sparsom med detaljer om spionvirksomheten som ble offentliggjort i går. Også da Bondevik orienterte Stortingets utvidede utenrikskomité i går, var han svært tilbakeholden med konkrete opplysninger.

Vervingsforsøkene fra russerne var rettet mot norske borgere for å få informasjon om forvaltning og det politiske miljø.

Bondevik sier at det ikke dreier om statsråder, men vil for øvrig ikke bidra til å identifisere personene.

- Dette er av hensyn til vedkommende personer og av hensyn til politiets arbeid, sier Bondevik.

Forberedelsene til utvisningen har pågått noen dager, parallelt med forberedelsene til Bondeviks besøk.

Bondevik sier han i noen dager har kjent til at spionsaken gikk mot en utvisning. Men så viktig var hemmeligholdet at forberedelsene for hans besøk i Russland tirsdag og onsdag måtte gå som planlagt. Offentliggjøringen av utvisningen og beslutningen om utsettelse av besøket måtte samordnes.

- Vi kunne ikke gå ut og si at besøket skulle utsettes før beslutningen om utvisning var tatt, sier Bondevik.

Kongen kan dra

Han sier at utvisningen av de russiske diplomatene ikke trenger få følger for det norske kongeparets besøk i Russland i mai. I går besluttet han å utsette sitt offiselle besøk i Russland på grunn av spionskandalen.

- Dette er en svært alvorlig sak. Slik virksomhet skal ikke forekomme mellom to demokratiske land. Det er også derfor vi reagerte med å erklære fem russiske diplomater for uønsket i Norge, og med å utsette mitt besøk. Men jeg håper at forholdet mellom Norge og Russland er normalisert igjen etter noen tid, sier Bondevik. Han vil ikke si hvor lang tid det er snakk om.

Det russiske utenriksdepartementet antydet i går kveld at det som en reaksjon kan bli aktuelt å utvise norske diplomater.

- Vi legger til grunn at denne saken ikke skal få følger for kongeparets besøk. Forberedelsene til besøket går som normalt, sier Bondevik til Dagbladet.

- Er det under forutsetning av at det ikke kommer motreaksjoner fra Moskva mot utvisningen?
- Jeg ser ingen grunn til at det skulle komme motreaksjoner fra Moskva. Det er det ikke grunnlag for, sier Bondevik.

Overrasket

Bondevik fikk første gang informasjon om spionsaken i november, med andre ord en måneds tid etter at han tiltrådte som statsminister.

- Det var da bare en indikasjon på at en sak var under oppseiling. I slutten av januar fikk jeg noe nærmere informasjon. Men det er først de siste dagene jeg har blitt kjent med alvoret og omfanget i saken, sier Bondevik.

Han sier det er tilfeldig at POTs avslutning av saken kom bare få dager før hans Russlands-besøk.

- Beslutningen om utvisning kom nå fordi POT mente grunnlaget var til stede for å handle. Det var ikke noe ønske om å drive saken lenger enn nødvendig. Dermed besluttet jeg umiddelbart å utsette reisen. Det ville vært uheldig å gjennomføre et besøk under slike omstendigheter, sier Bondevik. Han sier politiet hadde full kontroll på saken, slik at den ble stanset før norske interesser ble skadd.

SPIONHOVEDSTADEN: Her er statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med ekspedisjonssjef Jonas Gahr Støre og rådgiver Gunnstein Instefjord på vei til den finske riksdagen i fjor.