Bondevik i fritt fall

Kursen raser for sentrumssamarbeidet. Statsminister Kjell Magne Bondevik kan notere et kursfall på førti prosent for Kristelig Folkeparti siden januar. Et tilsvarende fall på børsen ville gitt ramaskrik og krisestemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkepartis popularitet falmer i takt med stigende rente og krympende aksjer. I dagens partibarometer fra MMI er KrF det partiet som har størst tilbakegang, med en oppslutning som ligger under valgresultatet. Opposisjonens hamring på regjeringspartiene ser ut til å ha styrket Ap, som nærmer seg førti prosent, mens regjeringens største parti taper terreng og ligger på 12,5 prosent.

Nederlagsstemningen er i ferd med å spre seg i regjeringspartiene. Troen på at Bondevik kan holde på makten helt til valget i 2001 er på vikende front.
Nå drøfter politiske rådgivere og pressefolk åpenlyst hvilke odds regjeringen har for å overleve høstens budsjettbehandling.

Statsministeren selv vil ikke kommentere KrFs fallende oppslutning, men henviser til parlamentarisk leder Einar Steensnæs.

Motgang

- Opposisjonens urimelige hakking, men også den økonomiske situasjonen er en belastning for regjeringen som gir seg utslag på meningsmålingen, sier Steensnæs. Han er ikke overrasket over den dårlige målingen som kommer etter måneder med oppslutning på mellom femten og tjue prosent.

- Det er en fordel å være det største partiet og ha statsministeren når det er tilfredshet med utviklingen. Nå merker vi at motgang også rammer det største partiet.
Vi følger meningsmålingene med stor interesse, men vi får føre vår politikk i håp om at velgerne ser vår ansvarlighet. Fremdeles er vi oppunder oppslutningen ved rekordvalget i fjor, sier Steensnæs.

Venstre rasert

- Venstres bunnotering går ut over øyeblikkets humør, sier partileder Lars Sponheim, som ikke er overrasket over at Venstre ligger langt under sperregrensen på MMIs partibarometer.

Sponheim, som har høstet ære for å seksdoble Venstres stortingsgruppe, føler at den lave oppslutningen har klar adresse til ham som partileder.
- Jeg har stilt meg klar for hogg, og hoggene har skapt usikkerhet i Venstres velgergruppe. Venstre har i målingen mindre oppslutning enn det KrF har tapt siden forrige meningsmåling.

Det eneste regjeringspartiet som kan notere framgang er Sp, men fortsatt er oppslutningen om partiet lav i forhold til ambisjonene foran neste års kommunevalg.

- Det ser ut til at regjeringsdeltakelse verken gir gevinst eller tap, sier nestleder Odd Roger Enoksen.