Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik i gasståka

Samholdet i Bondevik II-regjeringen er satt på sin første alvorlige prøve etter at olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) sa nei til to forurensende gasskraftverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik prøvde gjennom en intetsigende meddelelse i går å tåkelegge striden mellom KrF-statsråden og Høyre.

Høyres Jan Tore Sanner mer enn antydet i går at Steensnæs opptrer i strid med Sem-erklæringen og Stortingets vedtak. I går formidlet statsminister Kjell Magne Bondevik følgende uttalelse via sin pressetalsmann Gunnar Husan:

«Olje- og energidepartementet er nå i dialog med de aktuelle selskapene om et samarbeidsprogram for mulige CO{-2}-frie gasskraftverk. I lys av disse drøftingene vil også konsesjonsspørsmål bli behandlet på basis av Sem-erklæringen og stortingsvedtak.»

Rydd opp

I realiteten betyr det at de tre regjeringspartiene er uenige om hva de ble enige om på Sem. Striden må nå løses i det såkalte underutvalget der statsministeren, finansministeren og de tre partilederne sitter.

Men det betyr også at olje- og energiminister Einar Steensnæs har fått beskjed om å rydde opp og ligge noe lavere.

Steensnæs skaffet seg en betydelig fallhøyde da han til Dagbladet og Aftenposten onsdag med brask og bram slo fast at han ikke vil utsette Naturkrafts konsesjon. Dagen etter måtte han medgi at saken ikke er behandlet i regjeringen.

Dersom Steensnæs likevel tvinges til å gi gasskraftselskapet Naturkraft forlenget konsesjon, vil det være et sviende nederlag for både ham og Bondevik.

Bondeviks sentrumsregjering gikk av fordi Stortinget ville tvinge den til å tillate forurensende gasskraftverk.

Hardt mot hardt?

Et av Bondeviks viktigste argumenter for å gå inn i regjering sammen med Høyre, var å «flytte flertall» i gasskraftsaken. Gasskraftsaken er av stor betydning for KrF og Venstre. Saken var en av de vanskeligste i regjeringsforhandlingene og av de mest gjennomarbeidede. Derfor er det mange som spør seg hvordan en slik tolkningsstrid nå kan oppstå.

Dersom Høyre setter hardt mot hardt for å gi Naturkraft den utsettelsen selskapet ber om, betyr det at KrF og Venstre bidrar til å bygge de to sterkt forurensende gasskraftverkene som de ofret regjeringsmakten på i 2000.

Men regjeringens største parti, Høyre, kan på sin side ikke leve med at stortingsvedtaket om bygging av konvensjonelle gasskraftverk settes til side.

- Må løses

- Dette er blitt en storm i et vannglass. Det er nå en dialog mellom departementet og selskapene. Jeg regner med at regjeringen finner en løsning, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen er like knapp:

- Jeg vet ikke om det er noen uenighet mellom regjeringspartiene om tolkningen av Sem-erklæringen, for jeg er usikker på hva Steensnæs har sagt, sier Nilsen.

Dagbladet fikk ikke kontakt med Steensnæs i går.

FLOKELØSER: Et av Bondeviks viktigste argumenter for å gå inn i regjering sammen med Høyre, var å «flytte flertall» i gasskraftsaken. Det er ikke gjort i en håndvending.
Hele Norges coronakart