Bondevik i Moskva

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik har vært i Kreml og snakket med Vladimir Putin. Etter møtet sier Bondevik at han legger til grunn at det blir norsk deltakelse på Shtokman, som er et gigantisk gassfelt 60 norske mil ut i Barentshavet. Både Statoil og Hydro jobber intenst i Moskva for å komme med i denne utbyggingen. Statoils forsikringer om at løsningene på problemene er innen rekkevidde, har vekket interesse i Moskva. Løsningen er at man frakter gass i rør fra feltet og til prosessanlegg på land. Det er mulig også over så lange avstander som det er snakk om her. Statoil forsøker å selge seg inn ved hjelp av teknologien som brukes på Snøhvit-feltet. Hydros salgsargument er løsningene på Ormen Lange.

Det er klokt av Bondevik å oppsummere samtalene med Putin i optimistiske vendinger. Realitetene er likevel at ingen av de norske selskapene er sikret noen rolle i utviklingen av feltet før avgjørelsen er truffet. Den skulle ha kommet i vår, men er utsatt til høsten. Og den kan bli utsatt igjen. Både amerikanske selskaper og politiske myndigheter forsøker å bearbeide Moskva i denne saken. Det samme gjelder tyske selskaper og myndigheter. Mens russerne har all verdens tid. I forbindelse med utviklingen av Shtokman skal russiske myndigheter foreta et strategisk valg mellom å føre gassen østover til de voksende økonomiene i Asia, eller vestover til Europa og USA. I det siste tilfellet blir to ulike rørledninger drøftet og analysert. Den ene går rett ned gjennom Østersjøen til Tyskland. Den andre går rundt Norskekysten til det eksisterende ledningsnettet til Europa.

Spillet om disse milliardene er ikke slutt med statsministerens besøk. Det er snarere en begynnelse der Norge må bli langt mer aktive i arbeidet for å trygge vitale norske interesser. Statsministeren har all ære av at han markerer Norges interesser i samarbeidet med Russland. Men vi må minne om at bare for noen måneder siden var regjeringen lite villig til å legge fram stortingsmeldingen om nordområdene. Den ble presset fram av Arbeiderpartiet i Stortinget. Det viktige nå er imidlertid at initiativene og mulighetene som er skapt under statsministerens besøk, følges ordentlig opp med høy prioritet.