Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik ikke invitert

Statsminister Kjell Magne Bondevik er ikke invitert når Russlands president Vladimir Putin holder hoff for verdens ledere og gode naboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen rundt 30 stats- og regjeringssjefer er invitert til toppmøtet i St. Petersburg i månedsskiftet mai- juni. Der vil Putin og Bush møtes for første gang etter krigen i Irak.

Anledningen er 300-årsjubileet for byen. Putin vil kaste ekstra glans over hjembyen med å invitere president Bush, stats- og regjeringssjefer for G-8 landene, EU og EUs søkerland og de tidligere sovjetrepublikkene til storpolitisk kalas. Men Bondevik er ikke invitert til å spise kirsebær med de store.

Stor skuffelse

Etter det Dagbladet erfarer er det stor skuffelse ved Statsministerens kontor over at Norge ikke har fått noen invitasjon.

Informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor sier spørsmålet om en invitasjon ble diskutert for noen uker siden.

- Vi så for oss den muligheten at det kunne komme en invitasjon, sier han. Men invitasjonen kom aldri.

Gjestelista holder seg strengt til medlemskap i organisasjoner. G-8 inkluderer land som USA, Japan, Kina og Canada. EU og EUs søkerland inkluderer praktisk talt hele Europa. Norge er det eneste av Russlands naboland som ikke er invitert.

Norge er ikke med

- Dette viser at Norge ikke er med. Det viser at Europa i stadig større grad er EU-drevet, og at tilknytning til organisasjoner som OSSE, EØS og Europarådet ikke er tilstrekkelig, sier forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Etter det Dagbladet erfarer har det ikke vært drevet en aktiv kampanje fra Norges side for å bli invitert, men muligheten for en invitasjon har vært nevn fra norsk side i flere samtaler med russisk UD.

- Dette gjør det mer alvorlig. Det betyr at Russland har tatt et aktivt valg ved ikke å invitere nabolandet Norge, sier Barth Eide. Han sier det er et tankekors at land som Bulgaria nå er mer sentrale i utformingen av det politiske Europa enn Norge.

Etter Irak

Toppmøtet i St. Petersburg er den første anledning verdens toppledere til å møte hverandre etter krigen i Irak. Et slikt toppmøte hadde også anledning til å ta opp bilaterale forhold med Russland, eller til å møte kolleger i naboland. For Norge er slike møter vurdert som politisk veldig viktige.

LEI SEG: Bondevik må pent holde seg hjemme når president Putin inviterer til topp-politisk kalas i St. Petersburg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media