Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik: Ingen planer om bakkestyrker

Statsminister Kjell Magne Bondevik fastholder at NATO ikke har konkrete planer om å sette inn bakkestyrker i Kosovo. Alle sider ved krigføringen i Jugoslavia skal imidlertid drøftes på NATO-toppmøtet i Washington seinere i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møtte Bondevik Litauens utenriksminister Algirdas Saudargas, en gammel venn som han først traff for 10 år siden og som sterkt roste Norges bidrag i forbindelse med løsrivelsen fra Sovjetunionen, og ikke minst i årene etter.

- Vi forstår hverandre godt. Norge har gjennom sin assistanse hjulpet Litauen til å bli et sterkere land, sa Saudargas.

Han understreket at det er et overordnet mål for Litauen å bli medlem av både NATO og EU, og han håpet at NATO-toppmøtet ville forsterke løftet om at alliansens dør fortsatt står åpen.

For tidlig for utvidelse

- Jeg regner ikke med at toppmøtet vil kunngjøre en ny utvidelsesrunde. Det er nok for tidlig. Men jeg håper den åpne dørs politikk skal gis mer substans og at NATO vil lansere samarbeidsprogrammer for de landene som gjerne vil inn, men som ikke kom med i den første opptaksrunden, sa Saudargas.

I tillegg til rent tosidige forhold, sto krigen i Kosovo høyt på de to politikernes dagsorden. Krigen endrer ikke Litauens langsiktige målsetting om å bli med i NATO. Dette har første prioritet, uansett hvem som sitter med makten i mitt hjemland, sa den litauiske utenriksministeren.

Om bakkestyrker sa Bondevik at dette ikke er aktuell NATO-politikk, og at det verken ligger konkrete planer eller noe forslag på hans bord om at NATO skal sende styrker som må slåss seg vei inn i Kosovo.

På linje med NATO

Her er Bondevik helt på linje med det som er offisiell NATO-politikk, selv om militære kilder både i Brussel og andre hovedsteder sier at planleggingen er kommet godt i gang, men at den politiske viljen fortsatt mangler.

- Dette er spekulasjoner. Men alle sider ved krigføringen skal tas opp under toppmøtet i Washington, sa Bondevik og ønsket Saudargas på gjensyn i den amerikanske hovedstaden.

Alle NATOs partnerland, blant dem Litauen, skal delta på toppmøtet, om enn ikke på møtene blant de 19 fulle medlemmene.

Men den politiske situasjonen på hjemmebane er stormfull for den regjeringen Saudargas er medlem av.

Det gikk tirsdag sterke rykter om at statsminister Gedimimas Vagnorius kanskje måtte trekke seg innen ukens utgang etter kraftige angrep fra president Valdas Adamkus, Litauens mest populære politiker. (NTB)