Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik innrømmer få feil

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) innrømmer overfor VG at regjeringen reagerte for sent med å sende nok folk til katastrofeområdet i Asia. Til Aftenposten sier han at noe av kritikken har vært berettiget og noe uberettiget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han avviser imidlertid kritikken mot at han ventet 34 timer med å reise fra Molde til Oslo.

- Dette er en avsporing av debatten. Jeg var på jobb i Molde fra jeg fikk beskjed om flodbølgen. Jeg hadde alle hjelpemidler og var operativ fra første stund, sier han til Aftenposten.

Han tror ikke dette vil bli noe stor sak for det kommende granskningsutvalget.

Burde vært flere

- Så stor som katastrofen ble - og den vokste i omfang - kan vi i ettertid si at vi burde sendt flere folk, og at vi burde gjort det raskere, sier Bondevik til VG.

Han viser til at det var rundt 15 medarbeidere på ambassaden i Bangkok da monsterbølgen slo inn med sine ødeleggelser. Flere av ambassadens ansatte var på ferie.

- UD sendte umiddelbart noen folk, pluss noe helsepersonell. Men i ettertid burde det vært flere, sier statsministeren.

Overfor Aftenposten reagerer han på kritikken av UDs krisehåndtering.

- Når det framstilles som om vi nærmest ikke har en krisehåndteringsplan, da tar det helt av. Dette er ikke riktig, slår han fast.

Et mer moderne UD

Bondevik vil ikke foregripe evalueringen av UDs katastrofejobbing, men han er ikke i tvil om at det må bli mer oppdatert.

- Vi trenger helt sikkert et mer moderne UD, men jeg vil ikke si mer om dette for ikke å gå inn på utenriksministerens konstitusjonelle ansvarsområde. Petersen har selv varslet en gjennomgang av UD ut fra erfaringene med denne katastrofen, sier Bondevik ifølge VG.

- Hvorfor avbrøt du ikke juleferien i Molde med en gang du fikk vite om katastrofen?

- Det er en avsporing av debatten. Jeg var fullt ut operativ og arbeidet. Ingen må tro at jeg hvilte ut. Jeg hadde jevnlig kontakt med mine medarbeidere, og de to departementsrådene jobbet tett sammen. Det var først på kvelden 2. juledag at vi fikk de første meldingene om omkomne, sier han. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media