Bondevik innrømmer nederlaget

- Gratulerer, Stoltenberg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Prognosene ved midnatt går i klar favør de rød-grønne, og vi går mot fire år med Jens. Ti minutter etter midnatt møttes alle partilederne til debatt i Stortinget.

Alle vil ha Jens

Erna Solberg snublet stygt i neste siste trinn på vei til Vandrehallen i Stortinget. En lynrask medarbeider hindret at Høyres leder fikk nærkontakt med trappa etter en valgkamp der mange mener hun snublet, mens Høyre selv mener det var Carl I. Hagen som spente bein for dem.

Hagen selv kom med Eli i armen og en stor blomsterbukett. De smatt inn på Frps kontor for en hvil, litt sminke og hårlakk.

Jens Stoltenberg ville også ha noen minutter for seg selv på stortingskontoret. Han skulle fordøye seieren og forberede partilederdebatten.

Bondevik fikk gå først til tv-sendingen.

Jens kom like bak med armene rundt sine to kvinnelige partnere. Ap-lederne hadde godt tak rundt livet på Halvorsen og Haga.

De borgerlige partilederne får stå nokså i fred. Alle vil intervjue Jens.

MØTTES I KVELD: Norge går mot regjeringsskifte. Foto: SCANPIX
MØTTES I KVELD: Norge går mot regjeringsskifte. Foto: SCANPIX Vis mer

Ingen gode svar

Statsminister Bondevik kunne ikke forklare det dårlige valgresulatet i debatten.

- Vi måtte ta noen tunge tak i vårt første budsjett, som også innebar upopulære tiltak, det har tydeligvis kostet oss, sier Bondevik, som i morgen vil vurdre ståa og så orientere kongen om resultatet blir stående slik det er i dag.

- Vi lever i et demokrati og må ta konsekvensen av velgernes dom. Hagens utfall mot meg har vel ikke akkurat hjulpet oss. Det ga gratispoeng til de røde, sier Bondevik. Han takket regjeringspartiene for godt samarbeid, og minnet om at regjeringen er den som har sittet legst siden Borten.

Bondevik la også til at han har stått på og gjort sitt ytterste for å sikre et godt resulatet i valget. Og han takket Stoltenberg for valgkampen:

- Gratulerer med resultatet, sa Bondevik henvendt til Stoltenberg.

Stoltenberg: Seieren innen rekkevidde

Jens Stoltenberg har nå tro på at han kan ende opp som statsminister i den neste stortingsperioden.

- Innen rekkevidde, sier Stoltenberg, som tar forbehold om at prognosene skal holde seg.

- Hvis prognosene slår til, vil vi danne den flertallsregjeringen vi har sagt vi vil danne. Da vil AP, SV og SP allerede i morgen begynne drøfting om hvordan vi skal legge opp forhandlingene. Så begynner forhandlingene om noen dager.

Han ble spurt hvorfor Bondevik-regjeringen må gå, til tross for at Norge går så det suser.

- Jeg tror det er to forklaringer. Mange enige med oss at i at Norge kan gjøre det bedre. At vi har fantastiske muligheter vi kan ta imot på en bedre måte. Og vi har gått til valg på en politikk som handler om fellesskap framfor skattelettelser.

Hagen ikke overrasket

Carl I. Hagen holdt i partilederdebatten fast på at Bondevik og resten av regjeringen har skylden i at det nå ser ut som at de rødgrønne tar over:

- Vi har helt fra i fjor sommer da det ble klart Jens Stoltenberg ønsket en ikke-borgerlig samling, bedt om at det samme skulle gjøres på borgerlig side. Trass i alt vi forsøkte å få til, ble vi møtt med en iskald skulder. Det er det nå Krf og Høyre blir straffet for, sa Carl I. Hagen.

- Jeg har respektert at du ikke ønsker noe samarbeid med Frp, og da står du i veien for et bredt ikke-sosialistisk samarbeid, sa Hagen, henvendt til Bondevik.

- Vi kunne ikke akseptere at våre velgere ses på som annenrangs.

Tapte og vant

SV ser ut til å tape 9 mandater etter dagens valg, men har likevel stor sjanse for å få etterlengtede statsrådposter.

- Vi fikk en trøkk, men vant likevel. Et rødgrønt flertall gir oss mulighet for å påvirke politikken fremover. Vi har slåss i mange år for å være med i en flertallskonstellasjon som kan ta noen viktige grep fremover, sier Kristin Halvorsen.

- Men vi skal ha et forhandlingsresultat som SV kan stå inne for. Det skal være et klart og tydelig preg på det.

På spørsmål om hvorfor SV har gjort et såpass dårlig valg forklarte Halvorsen:

- Jeg tror alle kan se at SV ble utpekt som hovedfienden på den rødgrønne sida. Det har vært tøft nok det, og det har betydd at vi har gått tilbake noen manadater. Det er veldig beklagelig, men det er likevel sånn at SV har mulighet til å påvirke politkken med det vi mener er viktigst i de neste fire årene.

Lover ingen statsrådposter

Stoltenberg ble spurt om SV kom til å få finansministerposten.

- Nei, det er det ikke riktig å spekulere over i dag. For det første gjenstår en del oppteliing. I tillegg vil jeg ha en ryddig prosess. Jeg har tenkt mine tanker, men ikke delt dem med noen. Men jeg er helt enig med Kristin og Åslaug i at dette skal vi klare. Dette skal være et samarbeid mellom partier som respekterer hverandre, sier Stoltenberg.

På spørsmål til Stoltenberg om SVs innflytelse i regjeringen kommer til å liten, siden Kristin Halvorsens parti gjorde et dårlig valg, svarte den kommende statsministeren:

- Alle tre partiene skal ha respekt for hverandre og ingen skal overkjøres. Derfor skal SV selvfølgelig får sette sitt preg på regjeringen. Heldigvis er vi enige om mange av hovedområdene. Samtidig har alle de tre partiene vært enige om at velgerne skal få si sitt og at det skal ha betydning for hvor mye gjennomslag partiene får.

Erna Solberg ser framover

Høyres elendige valg ser ut til å gå inn på Erna Solberg i kveld. Framtidsoptimismen var nok litt påtatt og Erna virket ille til mote i vandrehallen.

-Jeg er litt fandenivoldsk på kvelder som dette og ser fram til 2009, sa Erna Solberg etter Høyres katastrofevalg.

Sponheim på sin side, var mer fornøyd. Partiet styrker seg kraftig på Stortinget om prognosene holder.

- Det er en god dag for Venstre. Dette har vi ventet på lenge. Men grunnlaget for en borgerlig regjering ser ikke ut til å holde. Jeg tror folk tenker at de gode tidene i Norge er så godt fundert at de tåler Kristin Halvorsen.

For framtida del gjorde Carl I. Hagen det klart at han ønsker seg et borgelig samarbeid ved neste valg. Dagfinn Høybråten kommenterte at man ikke kan utelukke under, og at KrF tror på det.

MÅ ANTAKELIGVIS LEVERE NØKLENE:</B> Kjell Magne Bondevik og KrF har gjort et krisevalg.
<B>JUBLER OVER VALGET:</B> Stoltenberg klar til å ta over.
<B>I REGJERING:</B> Kristin Halvorsen ser ut til å havne i regjering, mens SV har gjort et skuffende valg. Partiet ser ut til å miste 8 mandater.
<B>DÅRLIG VALG:</B> Høyre og Erna Solberg må også konstatere at valgkampen ikke har båret ønskede frukter.