Bondevik: Ja til gasskraftverk

I mars 2000 gikk statsminister Kjell Magne Bondevik av fordi han ikke ville bygge gasskraftverk. Nå sier han ja til gasskraftverket på Melkøya utenfor Hammerfest. Utslipp: 920000 tonn CO2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at Statens forurensningstilsyn opprettholdt sin utslippstillatelse for gasskraftverket på Melkøya utenfor Hammerfest. Anlegget skal forsyne Snøhvit-feltet og LNG-produksjonen på Melkøya med energi.

Nå er det opp til regjeringen å gi det endelige klarsignalet. Miljøvernminister Børge Brende ønsker ikke å gi noen kommentarer, men det ligger i kortene at utslippstillatelsen blir gitt.

- Mister respekt

Høyre satte som betingelse for regjeringssamarbeid med KrF og Venstre at Snøhvit-prosjektet skulle realiseres. Like fullt er dette en ytterst vanskelig sak for Kjell Magne Bondevik.

Det er vanskelig å forklare hvordan KrF nå sier ja til en sak som førte til kabinettsspørsmål og regjeringens fall for mindre enn tre år siden.

- Når Bondevik nå gir klarsignal til utslipp, viser han for all verden at han er mer opptatt av å klamre seg til taburetten enn å holde ord, sier Naturvernforbundets nestleder Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Sterkt dalende

Miljøstiftelsen Bellona har entydig sagt nei til så vel Snøhvit-utbyggingen som til all olje- og gassvirksomhet utenfor kysten av Nord-Norge og i Barentshavet.

- Min respekt for politikerne er sterkt dalende. Her har vi den første sjansen til å sette i gang et pilotprosjekt for å håndtere CO{-2}. Men politikerne gjør ikke det de skal, sier Bellona-leder Frederic Hauge.