- Bondevik kan bli stortingspresident

Carl I. Hagen avslører nå hvordan han tror høsten kan ende hvis statsministeren stiller kabinettsspørsmål: Kjell Magne Bondevik gir Jens Stoltenberg regjeringsmakta mot at han selv blir stortingspresident.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis Bondevik går av, vil han ikke gå tilbake til Stortinget som menig medlem eller gå rett over i en Ap-regjering som statsråd. Det mest sannsynlige er derfor at Stoltenberg og Bondevik blir enige om å hente Jørgen Kosmo inn i regjeringen for å gjøre stolen til stortingspresidenten ledig. Der setter Bondevik seg for å få en verdig avslutning på en lang politisk karriere, sier Carl I. Hagen.

Dagbladet vet at Frp-formannen har sett for seg denne muligheten siden i sommer.

Rykker nærmere

Når budsjettkaoset på Stortinget nå er et faktum og en regjeringskrise rykker nærmere, velger han å gjøre det kjent. Slik ser han for seg en mulig vei fram til Bondevik i presidentstolen:

 • Første forutsetning er at det ikke blir en løsning i finanskomiteen når fristen går ut onsdag i neste uke. Slik det ser ut i dag er en løsning lite trolig. Regjeringspartiene har prøvd både Frp, Ap og SV. Det er mulig trepartiregjeringen har mer å gi og at de vil prøve en ny runde med Frp, men Hagen er irritert over at regjeringspartiene var villig til å gi mer til Ap i første runde enn til Frp. Dermed er prisen for en ny avtale med Hagen gått opp. Sannsynligvis er prisen for høy for finansminister Foss og resten av regjeringen.
 • Andre forutsetning er at Frp ikke redder regjeringen når Bondevik stiller kabinettsspørsmål.

  - Grasrota i partiet avgjør det, sier Hagen. I dag setter han seg til pc-en og formulerer ulemper og fordeler ved å kaste Bondevik-regjeringen. Listen over argumenter sendes ut til alle fylkeslederne i slutten av neste uke hvis det fortsatt ikke er enighet om budsjettet. De må svare på to spørsmål: 1. Skal Frp bøye av for Bondevik? 2. Er svaret på spørsmål 1 entydig eller er det delte meninger?

  - Hvis rådet er entydig, la oss si 80- 20 i den ene eller andre retningen, følger vi det, forsikrer Hagen.

  Onsdag 27. november er dagen da Bondevik vil stille et eventuelt kabinettsspørsmål. Hvis Frp kaster regjeringen, ser Carl I. Hagens scenario slik ut:

  - Går av


 • Bondevik går av. Kongen ber Jens Stoltenberg som leder av det største partiet om å danne regjering. Ap-lederen prøver pliktskyldigst, men melder Kongen raskt tilbake at han ikke er rede til å danne regjering så lenge det er borgerlig flertall på Stortinget.
 • Kongen ber stortingspresident Jørgen Kosmo snakke med de parlamentariske lederne. Landet må ha en regjering. Det er krise på Stortinget, og kaoset tvinger partiene til å tenke nytt. KrF er i det verste dilemmaet. Partiet er jokeren Stoltenberg trenger for å danne en regjering. Men Ap vil ikke ha makten tilbake uten å ha et avklart flertall i Stortinget. Hagen tenker det slik:

  - Min spådom er at Bondevik vil si: «Min person skal ikke stå i veien for at landet får en styringsdyktig regjering. Jeg trekker meg som statsministerkandidat.» Deretter råder han KrFs gruppe til å starte samtaler med Ap «av hensyn til nasjonen».

 • KrF, SV og Ap setter seg ved forhandlingsbordet. Utfallet er enten en trepartiregjering eller en Ap-regjering som har fått en form for erklært støtte fra KrF og SV. Jens Stoltenberg blir statsminister. Og Kjell Magne Bondevik får den plassen Carl I. Hagen dagdrømte om i fjor.