Bondevik: Krigsmotstand kan øke krigsfaren

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener at en full avvisning av krig i Irak før FNs behandling kan øke faren for krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sa han med adresse til Senterpartiet og SV i Stortingets spørretime onsdag. Kritikken rammer også fredsbevegelsen som avviser krig mot Irak uansett hva FN måtte vedta.

- Det forbauser meg sterkt at noen partier ikke vil avvente Sikkerhetsrådets behandling før de trekker sine konklusjoner. Dette vil svekke FN og øke faren for krig, sa Bondevik.

- Grovt, sier SV

- Det er grovt av statsministeren å beskylde dem som mest konsekvent har gått imot en krig å bidra til å øke krigsfaren, sa SVs leder Kristin Halvorsen.

Hun sa at Norge er medansvarlig for en ulykkelig situasjon hvor den eneste mulige utgang synes å bli en krig mot Irak, fordi Norge satt i Sikkerhetsrådet da resolusjoner som bygger opp mot trusler om krig ble vedtatt. SV har lenge hevdet at den verst tenkelige utgangen på konflikten er en krig i regionen.

Debatten viste at regjeringen har bred støtte i Stortinget for å følge det såkalte FN-sporet, ved å avvente Sikkerhetsrådets behandling før Norge tar stilling til en eventuell krig mot Irak.

Ap-støtte

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet støtter regjeringens hovedlinje, og Aps leder Jens Stoltenberg sa seg enig med Bondevik i at det er for tidlig å konkludere.

Bondeviks hovedpoeng er at presset på Saddam Hussein vil svekkes ved å avvise krig før FNs behandling, og at dette kan bidra til å legitimere at land som USA kan opptre på siden av FN-systemet og folkeretten.

Han gjentok at Norge skal gjøre en selvstendig vurdering etter FNs behandling. Bondevik avviste med indignasjon påstander om at Norge i Irak-konflikten opptrer som USAs etterplaprer, og viste til at Norge har advart USA mot såkalt alenegang i forhold til Irak.

FN som gissel

Senterpartiets nestleder Åslaug Haga sa USA har tatt FN som gissel, ved å erklære at landet er innstilt på å gå til krig mot Irak enten FNs sikkerhetsråd vil autorisere det eller ikke. Bondevik ville ikke dele ut karakteristikker av USAs opptreden overfor FN.

- Våpeninspektørenes rapport til FN inneholdt en blanding av godt og dårlig. Irak har samarbeidet i prosessen ved å slippe inspektørene til. Men Irak har dessverre ikke samarbeidet ved å gi svar på eller dokumentere viktige spørsmål som har med masseødeleggelsesvåpen å gjøre, sa Bondevik etter spørsmål fra Stoltenberg.

Både Bondevik og utenriksminister Jan Petersen sa i Stortinget at det fortsatt er mulig å unngå krig, og de understreket at Saddam Hussein har hovedansvaret for å finne en fredelig løsning.

(NTB-Alf Skjeseth)

<B>- PRESSET SVEKKES: </B>Bondeviks hovedpoeng er at presset på Saddam Hussein vil svekkes ved å avvise krig før FNs behandling, og at dette kan bidra til å legitimere at land som USA kan opptre på siden av FN-systemet og folkeretten.<BR> Foto: SCANPIX