Bondevik kritiserte mediene

- Jeg spør meg til tider om vi virkelig har avskaffet gapestokken, sa Kjell Magne Bondevik i sin nyttårstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les talen i sin helhet I sin nyttårstale sa statsministeren at det opprører ham at så mange som 45.000 barn daglig blir mobbet i skolen.

- Vi snakker ikke om små konflikter og knuffing i skolegården, men om grov trakassering som ødelegger barn for livet, sa Bondevik.

Han beklaget at mange voksne dessverre er passive tilskuere til trakasseringer.

- Det er falsk toleranse å tolerere plageånder. Voksne skal gripe inn, sa statsministeren.

Han roste kong Haralds nyttårstale, og sa at den har gitt tyngde til den store kampanjen mot mobbing i skolen som ble innledet i fjor.

Respekt og omtanke

Statsministeren sa at fred mellom mennesker og mellom nasjoner forutsetter respekt og omtanke for andre; en grunnleggende bevissthet om alle menneskers likeverd.

- Jeg blir opprørt over at enkelte utviklingstrekk i vår tid bryter med disse verdier, sa Bondevik, som viste til at den registrerte voldskriminaliteten har økt med 25 prosent på bare fire år.

- Når barn og unge gjennom mediene, video og dataspill ser stadig mer av vold, mobbing og brutalitet, kan vi ikke overraskes over at vi høster mye av det samme i det virkelige liv, sa han.

Statsministeren varslet flere tiltak for å få bukt med den økte brutaliseringen av samfunnet: Krisesentrene skal styrkes, straffen for gjenkriminalitet skjerpes og kampen mot rusavhengighet skal styrkes.

«Gapestokken»

Statsministeren rettet også kritikk mot mediene, og sa at han til tider spør seg om vi virkelig har avskaffet gapestokken som straffemetode:

- I dag henges mennesker ut, lenge før eventuell rettssak eller dom foreligger, for hundretusener, ja, millioner av mennesker. Dag etter dag kan de få sitt navn og ansikt i avisen eller på fjernsyn, med antydninger og anklager av alvorlig karakter. Vi må stille noen kritiske spørsmål om hvordan vi behandler andre mennesker. Tenk om vi kunne få mindre av harde og uforsonlige ord, og mer respekt og omtanke for hverandre, sa Bondevik.

Endret europakart

Statsministeren hevdet også at enda flere nordmenn som ønsker det vil få mulighet til å stille opp for dem som lever i elendighet i andre deler av verden. Muligheten vil de få gjennom Fredskorpset Ung, som også vil rekruttere yngre ungdommer enn det ordinære fredskorpset.

- Senere vil de med mer livserfaring og kompetanse få sjansen. Neste steg er nemlig opprettelsen av Fredskorpset Senior, sa Bondevik.

Statsministeren kom også inn på situasjonen i Irak og utvidelsen av EU. Han sa han i det lengste håper at Irak-konflikten skal få en fredelig løsning.

- Norge har stått sterkt på at konflikten må løses innen rammen av FN. Vi fastholder at FNs sikkerhetsråd skal ha en ny behandling av saken på basis av våpeninspektørenes rapport, sa Bondevik.

EU-spørsmålet berørte statsministeren kort. Han viste til at det politiske europakartet er forandret det siste året. EU vil etter planen bli utvidet om mindre enn to år. Samtidig utvides EØS-området som Norge er en del av.

- Vi må vurdere erfaringene fra dette og konsekvensene for vårt land, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i sin nyttårstale.

ROSET KONGEN:</B> Kjell Magne Bondevik roset kongens nyttårstale, der han blant annet tok opp problemet med mobbing.