Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik krøp til korset

En hardt presset Kjell Magne Bondevik måtte i går kveld si ja til å møte på Stortinget i dag tidlig for å forklare seg. - Jeg skulle ønske denne saken hadde kommet fram på en annen måte, sa statsministeren til Dagbladet seint i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en samlet opposisjon hadde truet med å instruere regjeringen til å be Telenor om å fortsette forhandlingene med Telia, viste Bondevik i går vilje til å se på saken på nytt.

Det var svenske Telia som utløste stormen da de presset på for å få til en mer formell avtale om et samarbeid.Dermed reiste Senterpartiet bust. På høyeste nivå i regjeringen tok man beslutningen om å sette en stopper for videre sonderinger med Telia. Kjell Magne Bondevik og Odd Einar Dørum ønsket i utgangspunktet at forhandlinger med Telia skulle fortsette, men Sp, ved Anne Enger Lahnstein, hadde et sterkt behov for å demonstrere styrke på en av partiets viktigste markeringssaker.

Bondevik ble svært overrasket over at saken skapte så stor turbulens. Rett og slett fordi et samlet regjeringskollegie innså at Telenor ikke vil kunne spille førstefiolin i en slik selskapskonstruksjon. Og forundringen var stor over at Høyre og Ap nå er villig til å gi Telenor fritt leide _ 21 dager etter at telemarkedet ble sluppet løs.

- Vi vil lytte til en anmodning fra Stortinget, sier statsminister Kjell Magne Bondevik, og håper det er tilstrekkelig til å gjøre opposisjonen fornøyd i denne omgang.

Paradoks

Regjeringen som kollegium ønsker seg en Hydro-modell for Telenor. Det har de sannsynlighvis støtte for i Arbeiderpartiet.

Klart er det at KrF og Venstre, har et langt mer liberalt syn på telepolitikk enn Senterpartiet. Likevel er Venstre og Kristelig Folkeparti enig i at det ville være et galt signal å oppheve den frie konkurransen 21 dager etter at telemonopolet falt. Telia er Telenors definitivt største konkurrent, og de to vil nå slå seg sammen. Da mener regjeringen at vi vil være tilbake til en tilnærmet monopolsituasjon.

Sensasjonelt

Høyres leder Jan Petersen var sterk i sine reaksjoner i går. Og skytsene rettet han mot Sp. - Det sensasjonelle i saken er at Sp har fått lov å stå på sitt helt særegne standpunkt. Og det har de fått gjennomslag for i regjeringen, sier Høyre-leder Jan Petersen, som i går kveld var den partilederen som gikk hardest ut mot sentrumsregjeringen.

Frp-formann Carl I. Hagen var mildere stemt, og ville ikke under noen omstendigheter snakke om regjeringskrise. Like fullt ga han uttrykk for sitt syn:

- For noen surrebukker!

Ap-nestleder Jens Stoltenberg deler ikke Bondeviks vurdering. Men da han møtte statsministeren i NRK i går kveld, la han Telenor til side:

- Gratulerer med de 100 dager i regjering, sa Stoltenberg med et lurt smil.

- Du skal ha takk, svarte statsministeren stille.

<B>FIKK PEPPER:</B> Etter først å ha blitt presset av Senterpartiet, måtte statsminister Kjell Magne Bondevik tåle å få pepper fra Stortingets opposisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!