Bondevik lager krisebudsjett

Kjell Magne Bondevik og hans sentrumskamerater er i full gang med å snekre sammen et alternativ til Jens Stoltenbergs forslag til statsbudsjett. Strander budsjettforhandlingene, vil Bondeviks alternativ trolig være mest fristende for stortingsflertallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Bondevik vil ikke legge fram noe komplett alternativt budsjett dersom forhandlingene med Ap på Stortinget fører fram. Det er først hvis det ikke er mulig å komme til enighet om et budsjettkompromiss før finanskomiteens innstilling skal foreligge, den 20. november, Bondevik-budsjettet vil bli lagt fram.

Inntil videre vil det derfor eksistere som et ris bak speilet. Men denne strategien kan komme til å skape mye ubehag for Ap fram mot landsmøtet 9. til 12. november.

- Sentrum vil ta seg god tid. Vi skal gjennom en grundig prosess før vi kan starte forhandlingene, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen.

Det betyr i klartekst at regjeringen er langt unna en løsning på høstens budsjettfloke når landsmøtet starter.

CO{-2}-avgift

Sentrumspartiene vil utarbeide kravlister hver for seg, samordne disse og i størst mulig grad opptre som en koalisjon under forhandlingene. Senterpartiets ulike sektorpolitikere skal på gruppemøtet i dag drøfte utformingen av krav til budsjettet fra de ulike politikkområder. Tilsvarende prosesser pågår også i Venstre og KrF.

Sentrumspartiene vurderer å kreve at Naturkrafts to planlagte gasskraftverk må betale CO{-2}-avgift. Et slikt forslag er umulig for Ap å akseptere.

Ap's frieri

Gårsdagens trontaledebatt ga flere signaler om at Ap er villig til å strekke seg langt for å få til en løsning med sentrum. Ap's frieri var så sterkt at det skapte munterhet i korridorene. Det er en utbredt oppfatning at høstens politiske basketak ender med en budsjettavtale mellom Ap og sentrumspartiene.