Bondevik langer ut mot Jøran Kallmyr: - Jeg er sjokkert

Reagerer kraftig på uttalelser om skrekkregimet Eritrea.

FÅR KRITIKK: Kjell Magne Bondevik mener statssekretær Jøran Kallmyr snur saken helt på hodet når han sier at Eritrea har mistet store deler av ungdomsbefolkningen sin på grunn av europeisk asylpolitikk. Foto: Nina Hansen / Lars Eivind Bones
FÅR KRITIKK: Kjell Magne Bondevik mener statssekretær Jøran Kallmyr snur saken helt på hodet når han sier at Eritrea har mistet store deler av ungdomsbefolkningen sin på grunn av europeisk asylpolitikk. Foto: Nina Hansen / Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet kom nylig hjem etter en omstridt reise til Eritrea, landet som av mange beskrives som «Afrikas Nord-Korea».

Formålet med besøket var å sikre tilgang for norske eksperter som skal «vurdere forholdene i landet». Dette kan på sikt føre til en endring av asylpolitikken.

- Europa har skylda Kallmyr mener europeisk asylpolitikk har skylda for at eritreere flykter fra skrekkregimet.

- Det at man gir opphold til så mange eritreiske asylsøkere fører til at de reiser. Hvis man ikke burde ha gitt asyl, så ligger ansvaret på Europa, sier Kallmyr til Dagbladet.

- Du mener at det er den eneste grunnen til at de reiser?

- Det er sikkert veldig sammensatt. Det er nok både en pull- og en pushfaktor, men pullfaktoren er vesentlig. Ved å komme til Europa får man også en økonomisk sikkerhet.

Sjokkert Kallmyrs utspill får tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til å reagere kraftig.

- Jeg er sjokkert over disse uttalelsene. Kallmyr snur saken helt på hodet når han sier at Eritrea har mistet store deler av ungdomsbefolkningen sin på grunn av europeisk asylpolitikk, sier Bondevik til Dagbladet.

- Grunnen til at ungdom flykter fra Eritrea er at det er et av verdens verste diktatur. De som flykter ut av landet gjør det i desperasjon, og de løper en veldig stor risiko om de blir returnert. Dette er grunnen til at europeiske land tar imot flyktninger fra landet, sier han.

Bondevik leder nå Oslosenteret, som tidligere har gitt ut en rapport som avdekket at Eritrea er ett av verdens verste diktatur.

- Politiske opposisjonelle blir fengslet og sitter ofte i forferdelige containere. Det er ingen reell religionsfrihet. Ungdom flykter med fare for sitt liv på grensa, og mange har mistet det. Nå har FN framlagt sin egen rapport, som bekrefter funnene i vår rapport, sier Bondevik.

- På villspor Han mener hensikten med å sende ned norske eksperter åpenbart er å vurdere retur av flyktninger, noe han advarer sterkt mot.

- Bare å være inne på tanken om å ha returavtale med eritreiske myndigheter er å være på villspor, sier han.

- Det gjenstår også å se hva ekspertene får tilgang til, da de vil være avhengig av landets myndigheter.

- Jeg har selv vært i Eritrea tre ganger som FNs spesialutsending for Afrikas horn. Jeg møtte presidenten da jeg var der, og jeg tok opp menneskerettighetssituasjonen i landet. Vi var på hver vår klode, og han manglet totalt forståelse for hva menneskerettigheter innebærer.

Det er særlig Eritreas løfter om å korte ned militærtjenesten til 18 måneder, som gjør at norske myndigheter øymer håp om å få til en returavtale med landet.

RØMMER FRA DIKTATUR: Nesten 5.000 eritreere flykter hver måned. De er ikke lykkejegere, men flykter fra reelle lidelser, understreker FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth. Her demonstrerer eritreere mot diktaturet utenfor sitt lands ambassade i Tel Aviv i Israel. Foto: Reuters / Baz Ratner / NTB scanpix
RØMMER FRA DIKTATUR: Nesten 5.000 eritreere flykter hver måned. De er ikke lykkejegere, men flykter fra reelle lidelser, understreker FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth. Her demonstrerer eritreere mot diktaturet utenfor sitt lands ambassade i Tel Aviv i Israel. Foto: Reuters / Baz Ratner / NTB scanpix Vis mer

Kallmyr mener det er viktig å benytte seg av at Eritrea «ser at de er i en presset situasjon».

- Uthalingstaktikk Eritrea-ekspert Kjetil Tronvoll, som er ansatt i International Law and Policy Institute (ILPI), mener imidlertid at dette bare er et spill for galleriet.

- Dette er en uthalingstaktikk, og det er presidenten veldig god til. Når presset blir for stort internasjonalt, setter han i gang en prosess som tilsynelatende møter kravene fra det internasjonale samfunnet, men som ikke bunner ut i noenting, sier han til Dagbladet.

Tronvoll mener det er relativt usannsynlig at militærtjenesten kommer til å bli nedkortet, både fordi presidenten ønsker å binde opp folket i militæret for å hindre en revolusjon - og fordi regimet er avhengig av denne arbeidskraften.

Minner om Stasi Han påpeker at det paradoksale med Eritrea, er at hovedstaden Asmara er en vakker by på overflaten, og at tilreisende diplomater derfor kan få et inntrykk av at situasjonen ikke er så ille.

Men bak den syltynne fasaden ligger det en enorm fryktkultur som kan sammenliknes med situasjonen under Stasi-regimet i Øst-Tyskland.

- Dette er et totalitært diktatur hvor alt skal favnes av staten, sier han.

Fryktkulturen begynner imidlertid å slå sprekker, ifølge Tronvoll. Noe som kan gi håp om en endring i framtida.

- De siste par åra har vi sett at det eritreiske folket begynner å bli mer aktive på motstandssiden, med større grad av sivil ulydighet. Og vi vet fra komparativ politikk at når fryktkulturen begynner å slippe taket, kan ting aksellerere ganske fort.

Eritrea

• Republikk på Afrikas Horn med lang kystlinje mot Rødehavet.
• Eritrea var tidligere italiensk koloni, men ble i 1952 en del av Etiopia. Etter en 30 år lang frigjøringskamp ble landet uavhengig i 1993.
• Isaias Afewerki har vært president siden uavhengigheten.
• Etiopia og Eritrea gikk igjen til krig i 1998. Den varte i to og et halvt år, og titusener ble drept. Grensekonflikten mellom landene er fortsatt ikke løst.
• Myndighetene har slått hardt ned på politisk opposisjon og uavhengige medier. Menneskerettsgrupper regner regimet som et av verdens mest undertrykkende.
• Eritrea er et av verdens fattigste land til tross for store mineralressurser. Gruvedrift har gitt økonomien et oppsving de siste årene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer