Bondevik lanseres som leder i Nobelkomiteen

Hvis Høyre og Frp lykkes i å kaste Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen, skal krefter i KrF ønske å få tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik inn som erstatter.

BONDEVIK KAN UTFORDRE JAGLAND:  I høst blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen og dermed er posisjonen til Thorbjørn Jagland høyst usikker.  Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BONDEVIK KAN UTFORDRE JAGLAND: I høst blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen og dermed er posisjonen til Thorbjørn Jagland høyst usikker. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I høst vil det bli borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to Høyre-representanter og en representant fra Frp. Dermed er posisjonen til Ap-veteranen Jagland høyst usikker.

Ifølge VG skal et av navnene som Høyre-ledelsen ønsker inn i komiteen være partiets tidligere leder og tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Men ifølge avisen skal også flere personer i ledelsen til Kristelig Folkeparti ha gjort sonderinger med sikte på å sikre KrF en plass i komiteen, selv om de ikke har krav på det.

Bakgrunnen for dette er at det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre heter at de fire partiene skal samarbeide om posisjoner i Stortinget. KrF skal håpe på at dette kan gjøre Høyre innstilt på å åpne for å gi bort en plass i komiteen.

I så fall er både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk aktuelle navn. Bondevik var også med i spekulasjonene i mai.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor VG, men sier at dette er opp til Høyre å avgjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer