Bondevik lanseres som leder i Nobelkomiteen

Hvis Høyre og Frp lykkes i å kaste Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen, skal krefter i KrF ønske å få tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik inn som erstatter.

BONDEVIK KAN UTFORDRE JAGLAND:  I høst blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen og dermed er posisjonen til Thorbjørn Jagland høyst usikker.  Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BONDEVIK KAN UTFORDRE JAGLAND: I høst blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen og dermed er posisjonen til Thorbjørn Jagland høyst usikker. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I høst vil det bli borgerlig flertall i Nobelkomiteen med to Høyre-representanter og en representant fra Frp. Dermed er posisjonen til Ap-veteranen Jagland høyst usikker.

Ifølge VG skal et av navnene som Høyre-ledelsen ønsker inn i komiteen være partiets tidligere leder og tidligere utenriksminister Jan Petersen.

Men ifølge avisen skal også flere personer i ledelsen til Kristelig Folkeparti ha gjort sonderinger med sikte på å sikre KrF en plass i komiteen, selv om de ikke har krav på det.

Bakgrunnen for dette er at det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre heter at de fire partiene skal samarbeide om posisjoner i Stortinget. KrF skal håpe på at dette kan gjøre Høyre innstilt på å åpne for å gi bort en plass i komiteen.

I så fall er både tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere utenriksminister Knut Vollebæk aktuelle navn. Bondevik var også med i spekulasjonene i mai.

KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker ikke å kommentere de konkrete opplysningene overfor VG, men sier at dette er opp til Høyre å avgjøre.

(NTB)