Bondevik likte trøya

Også på statsministerens kontor demonstrerte Leger Uten Grenser mot den russiske krig- føringen i Tsjetsjenia. Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde ingenting imot det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik kikket på T-trøya til Morten Rostrup, hvor det bare sto Groznyj på engelsk og russisk, og slo fast at den virket etter sin hensikt. Så snudde han seg mot James Orbinski, organisasjonens president, og ga ham et kompliment for foredraget i rådhuset.

- Du holdt en klar tale om Tsjetsjenia, sa Bondevik.

- Kollektiv henrettelse

Like før hadde Morten Rostrup holdt en appell utenfor den russiske ambassaden i Oslo.

- Innbyggerne i Groznyj er utsatt for en kollektiv dødsdom. Jeg appellerer til den russiske ambassadøren her i Oslo, og dermed også til president Boris Jeltsin om å stoppe bombingen umiddelbart, sa Rostrup, og gjentok dermed Orbinskis appell under seremonien i Oslo rådhus.

Begge legene understreket et spesielt poeng: Innbyggerne i Groznyj utsettes ikke bare for et blodbad, men russerne nekter dem i tillegg humanitær hjelp.

Kom, så og forsvant

- Sivile trenger hus, russerne lager grus, ropte demonstrantene, som oppfordret de russiske politikerne til å drive valgkampen sin i Moskva og ikke i Tsjet-sjenia.

Bilen med den russiske ambassadøren, på vei fra Oslo rådhus, kjørte rolig forbi demonstrasjonen og gjennom porten til ambassaden. Ambassadøren snudde seg og kikket på de ropende demonstrantene, vendte dem ryggen og forsvant inn i ambassaden. Han kom ikke ut igjen.

Leger Uten Grenser avviser at de, til tross for appeller og demonstrasjoner, omgjorde fredsprisutdelingen til en politisk markering.

- Vi protesterer ikke mot russernes politikk i Tsjetsjenia, men mot deres handlinger overfor de sivile i landet. Det er et skille her, sier Morten Rostrup til Dagbladet.