Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik må forhandle med FrP

Ellers kan de tape valget, sier Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høyre og KrF må kunngjøre at de vil forhandle om en ikke-sosialistisk regjering med alle partier på ikke-sosialistisk side. Ellers risikerer vi å tape valget, sier Frp-formann Carl I. Hagen.

Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen tror at det rødgrønne regjeringsprosjektet går av med valgseieren til høsten om det ikke blir full samling på det han kaller «ikke-sosialistisk side» innen juni måned.

Hagen har ikke gitt opp håpet om en plass i regjering etter valget, selv om Høyre-leder Erna Solberg gang på gang har slått fast at det ikke er aktuelt med noe tettere samarbeid enn i dag.

- Verken hun eller KrF-leder Dagfinn Høybråten kan si noe annet per i dag. Men dette vil måtte endre seg under de to partienes landsmøter, mener Hagen.

Viljeserklæring

Hagen oppfordrer nå de to - og Venstre om partiet skulle overleve høstens stortingsvalg - til å fremsette en «viljeserklæring».

- Vi i Frp sier at vi vil forhandle med de andre dersom ikke-sosialistisk side får flertall, med tanke på å etablere en ikke-sosialistisk regjering. Jeg forventer en tilsvarende viljeserklæring fra de andre ikke-sosialistiske partiene. Det bør komme i mai/juni måned. Hvis ikke, risikerer vi å tape valget, sier Hagen til NTB.

Uklokt og dumt

image: Bondevik må forhandle med FrP

Hagen mener at det rødgrønne samarbeidet må få konsekvenser:

- For første gang i moderne tid ønsker Arbeiderpartiet å danne en samarbeidsregjering. Ap, SV og Sp samordner seg, de koordinerer seg og de viser politisk vilje. Dermed styrkes også deres grunnlag. Det er direkte uklokt og dumt at de ikke-sosialistiske partiene ikke gjør det samme, sier Hagen til NTB under en pause i årsmøtet til Oslo Fremskrittsparti.

Hagen tror at Høyre og KrF blir mer Frp-vennlige når landsmøtene er avholdt.

- Høyre og KrF har en rekke steder erfart at det er greit å samarbeide med oss. Vi ser det i bystyrene i Oslo, Bergen og Stavanger, der vi har flertall. Vi ser det i Trondheim, der vi samarbeider i opposisjon. Vi ser det i flere fylkesting, blant annet i Hordaland. Presset vil komme nedenfra i Høyre og KrF, og stedet for denne debatten vil være partienes landsmøter, tror Hagen.

Ap mer sosialistisk

Dessuten mener Hagen at Frp får økt spillerom fordi Arbeiderpartiet i sitt nye programutkast legger kursen så mye til venstre at partiet fjerner seg fra KrF.

- Ap fremstår som et mye mer rendyrket sosialistisk parti, skarpere og klarere i kantene, mer vennlig innstilt overfor krefter som Gerd-Liv Valla og Jan Davidsen representerer. Et parti med et så klart ønske om mer sentralstyring, kan neppe være noe KrF ønsker å ha særlig mye med å gjøre, sier Hagen.

- Kan bli størst

Et gjennomsnitt av alle meningsmålinger for hver måned bakover i tid, viser at det nå er to år og ti måneder siden Høyre var det største borgerlige partiet, med unntak av juni i fjor da Høyre snek seg et halvt prosentpoeng over Frp.

- Det er ikke utenkelig at Fremskrittspartiet og Høyre begge får rundt 20 prosent i stortingsvalget og at vi blir det største ikke-sosialistiske partiet, sier Hagen.

- Vil dere da kunne fortsette som et støtteparti for en «ikke-sosialistisk» regjering?

- En slik regjering har minst sju ulike mulige sammensetninger, og enda flere dersom Venstre kommer over sperregrensen. Politikk er jo ikke det samme som matematikk, men mer vil jeg ikke si om den saken nå.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media