- Bondevik må rydde opp

Anne Holts gode venn, Jens Stoltenberg, rykker nå ut mot Valgerd Svarstad Hauglands uttalelser. - Kjell Magne Bondevik bør avklare om dette også er regjeringens holdning, sier Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg bodde i en periode sammen med Anne Holt i bokollektiv, og de to har vært gode venner siden gymnastida. Nå reagerer han sterkt på at Svarstad Haugland angriper Anne Holt og Tine Kjær direkte, ved å si at de omgår norsk lov etter å ha foretatt kunstig inseminasjon i utlandet.

Skader barn

- Det Svarstad Haugland sier, kan skade barn som i dag vokser opp med homofile og lesbiske foreldre, sier Stoltenberg.

- De vil lese i avisa at en statsråd fordømmer handlinger som deres foreldre står for. Det er uklokt og dumt av Svarstad Haugland. Men det setter også spørsmålstegn ved om regjeringen har den samme fordømmende holdningen til homofile, sier Stoltenberg.

Han mener det er «trist og leit» at Svarstad Haugland moraliserer over Anne Holt og Tine Kjærs valg.

Blander roller

- Verken Svarstad Haugland eller noen andre kan hindre at barn vokser opp i homofile og lesbiske forhold. Det vi må være opptatt av, er hvordan disse kan sikres samme juridiske rettsbeskyttelse og trygghet som andre barn. Derfor vedtok Stortinget, mot KrFs stemmer, den nye adopsjonsloven i fjor. Svarstad Haugland skaper tvil om hvorvidt regjeringen vil gjennomføre lovendringen, sier Ap's parlamentariske leder.

Han mener Svarstad Haugland blander rollen som statsråd og privatperson.

- Det er en ærlig sak at KrF er imot loven. Men som statsråd må hun være varsom med å fordømme enkeltpersoners handlinger slik hun gjør her. Hennes uttalelser er i strid med de holdninger som ligger til grunn for lovendringen, sier Stoltenberg.

Uenighet i Høyre

Også hos KrFs regjeringspartner Høyre, har Svarstad Hauglands uttalelser skapt sterke reaksjoner. Unge Høyres leder, stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen, mener KrFs partileder er nødt til å gi Kjær og Holt en sjanse som foreldre før hun kritiserer dem.

- Dette er snakk om ressurssterke personer som har alle mulige forutsetninger for å bli gode omsorgspersoner. Mitt håp er at selv i KrF kan diskusjonen snart komme litt videre enn at homofili skal forbindes med synd, «feil» måte å bli gravid på, og helbredelse. Det er på tide å fokusere på omsorgsevnen, som i dette tilfelle ser ut til å være den aller beste hos Holt og Kjær, sier Eriksen.

Men Eriksens kollega Inge Lønning er ikke like positiv:

- Jeg synes ikke at nåværende åpning i loven hjemler for slik adopsjon det er snakk om i Holt sitt tilfelle. Det må eventuelt tas opp på nytt, og jeg er ikke sikker på det er stortingsflertall for dette, sier han.

ETTERLYSES: Jens Stoltenberg vil ha Kjell Magne Bondevik på banen.