Bondevik må velge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dragkampen om statsbudsjettet vil prege hele den politiske høsten, slik vi er blitt vant til de siste åra. Mindretallsregjeringer må søke støtte der den er å få. Ap fikk sine budsjetter igjennom med støtte fra sentrumspartiene. Bondeviks sentrumsregjering fikk først støtte fra høyrepartiene og så fra Ap. Dagens regjering fikk i fjor flertall for sitt første budsjett med støtte fra Hagen. Ingen var overrasket siden Hagen også hadde vært regjeringens fødselshjelper. Men Bondevik måtte stille kabinettsspørsmål for å vinne maktspillet.
  • Mange regner med at det samme vil gjenta seg i år. Hagen vil ha mye for å støtte budsjettet. Bondevik vil underveis måtte sondere mulighetene også med Ap. Men det vil være underlig om Ap skulle gi politisk støtte til en regjering som er opprettet fordi den ønsker en annen kurs enn den Ap-regjeringen sto for. Prisen for en frivillig budsjettpartner blir med andre ord høy. Med tvang kan prisen bli lavere, slik den ble det i fjor. Men det vil undergrave regjeringens autoritet og understreke at den fører en økonomisk politikk mot flertallets ønske.
  • De fleste løsningene på den foreløpig ukjente budsjettlikningen gir gevinst til Hagen, enten det skjer gjennom et forlik eller ved tvang. Hagen vil uansett holde folket i endeløs spenning i prime time og få oppmerksomhet om sin politikk, sine uprøvde løsninger. Skulle regjeringen mot formodning komme til en løsning med Ap og/eller SV, vil det gi Hagen atskillig politisk ammunisjon foran kommunevalgkampen. Da kan han virkelig snakke om storkoalisjon.
  • Det siste tiårets forsøk på å holde Hagen og Frp utenfor det gode selskap har hittil bare ført til at hans parti er blitt større. Hagen representerer det eneste uprøvde alternativet og dermed drømmen om noe annerledes. Inntil han får ansvar for sine (u)gjerninger, vil han fortsette å terrorisere de etablerte partiene og tappe dem for velgere. Høyrepolitikken Hagen ønsker, bedriver likevel den sittende regjering. Kjell Magne Bondeviks aversjon mot et regjeringssamarbeid med Hagen likner mer og mer på et politisk fikenblad.