Bondevik mislyktes i natt

Etter en kaotisk kveld gikk Kjell Magne Bondevik i natt en siste kuttrunde med sine statsråder. Bondevik maktet nemlig ikke å legge fram en skisse til kriseforlik med Høyre og Frp i går kveld - til tross for løfte om det. - Dette er håpløst! raser Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROT: Høyres leder Jan Petersen tordner mot det han mener er uprofesjonell håndtering av budsjettet fra regjeringspartienes side.

Det var et merkelig drama som utspant seg i det politiske miljøet i går kveld. Klokka 19.00 kom Frp-leder Carl I. Hagen ut fra statsministerens kontor. Hagen var i godt humør.

- Det er en ny holdning å spore. Statsministeren skisserte noen nye løsninger som jeg ser på som interessante, sa Hagen og fortalte at han og Høyres leder Jan Petersen skulle tilbake til statsministeren klokka 20.00.

Dette skulle være statsministerens «siste forsøk» på å få til en kriseløsning med de to høyrepartiene.

Det møtet ble det aldri noe av.

Maktet ikke

For Høyres leder, Jan Petersen, var nemlig ikke like fornøyd som Hagen etter å ha samtalt med Bondevik på telefon. Selv om regjeringen skal ha imøtekommet høyrepartiene på skatte- og avgiftspolitikken, ønsket Petersen en klargjøring av hvordan regjeringen har tenkt å dekke inn skatteløftene.

Petersen krevde derfor konkrete tall på et papir, med oversikt over helheten.

Det klarte ikke Kjell Magne Bondevik til klokka 20.00. Petersen og Hagen fikk da beskjed om at en skisse ville bli sendt over i løpet av kvelden.

Petersen ventet ved faksmaskinen - til ingen nytte. Klokka 22.30 kom nemlig kontrabeskjeden: Regjeringen må gå nye runder internt før de kan framlegge en løsning. Et nytt «siste forsøk» skal gjøres i formiddag - ett døgn før finansdebatten.

Jan Petersen var seint i går kveld svært oppgitt over regjeringens håndtering:
- Dette er håpløst!

Gavepakke til Ap

- Dette er rot. Én arbeidsdag før finansinnstillingen skal legges fram, klarer ikke regjeringen å komme til enighet med seg selv. Når de sier de har en løsning, må de jo klare å frambringe dette skriftlig. Jeg registrerer at de ikke klarte det, sier Petersen.

- Dette rotet er ikke egnet til å skape tillit til at regjeringen er i stand til å håndtere økonomien, fortsetter han og kaller Bondeviks opptreden i går kveld «en solid gavepakke til Arbeiderpartiet».
- Betyr det at denne kvelden har brakt Thorbjørn Jagland nærmere regjeringskontorene?

- Nå får vi se hva denne skissen består i. Men jeg legger ikke skjul på at vår tillit er svært svekket, sier Petersen like etter kontrabeskjeden fra Kjell Magne Bondevik.
- Men Carl I. Hagen virket svært fornøyd med Bondeviks innspill?

- Det overrasker meg ikke. For Carl I. Hagen er ikke stramheten i budsjettet noe poeng. For oss er det et overordnet mål å ikke skli på stramheten. Jeg lar meg ikke begeistre før de har kuttlista klar, sier Petersen.

Ikke knute

Det lyktes ikke Dagbladet å få Carl I. Hagens kommentarer til utviklingen seint i går kveld. KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs trodde i går kveld at Høyre og Frp hadde «forståelse for» at regjeringspartiene måtte «kvalitetssikre» en ny løsning.

Det betyr at det i natt og morgentimene var nødvendig å gå en runde med de respektive partiene og med statsrådene.

- Ikke framstill det som om det er knute på tråden. Dette er en helt usedvanlig prosedyre, vi er inne i en tredje runde med budsjettforhandlinger. Prosessen er ekstremt vanskelig og da må det være bedre at vi er sikre på at vi ikke legger fram noe som vi seinere må gå tilbake på.
I morgen skal finansinnstillingen være klar. På mindre enn 24 timer må altså regjeringspartiene komme til enighet med høyrepartiene. Klokka tikker til fordel for Jagland.