Bondevik møtte Aftab

SANDNES (NTB): - Aftab-familiens skjebne har engasjert meg, og jeg håper de får et godt opphold her i landet, sa en blid statsminister Kjell Magne Bondevik da han møtte familien i Sandnes i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farid Aftab hadde invitert statsministeren, og det ble et svært kjærkomment besøk for familien.

- Det er fint å kunne møte dem, sa statsministeren.

Det vakte sterke reaksjoner fra mange hold da familien Aftab ble utvist fra Norge til Pakistan i juli 1995. Både politikere og organisasjoner tok avstand fra utvisningen. Familien fikk innvilget sin søknad om oppholdstillatelse på humanitært grunnlag tidligere i høst, og kom da tilbake til Norge fra Pakistan.

Etter to uker i Norge er den hardt prøvede Aftab-familien nå i ferd med å flytte inn i et stort boligkompleks på Hana i en fin leilighet Sandnes kommune har stilt til disposisjon. En romslighet Bondevik fant grunn til å rose.

Varmt møte

Det ble et varmt møte som startet i duskregn utenfor inngangdøren hvor statsministeren i et blitzregn fra pressen ble møtt med blomster fra Irfan (4) og Anam (9), og med store smil fra Maira (13) og Sheikh Fahad (7) som satt i rullestol. Også naboene stilte mannsterkt opp. Så gikk turen inn i stuen, ennå sparsomt møblert, men hvor det var duket for en prat i den nye sofagruppen.

- Vi er meget, meget takknemlige og glade for statsministerens besøk. Vi ønsker å takke ham for hva han har gjort for oss! Barna og vi er så lykkelige over å være tilbake i Norge hvor vi kan begynne et nytt liv, sa en strålende glad mor Lubna til NTB, med full støtte fra far Farid, som også ønsker å takke justisministeren.

Leiligheten er tilrettelagt for rullestolbrukere med tanke på Maira og Sheikh Fahad, som begge er rammet av en livstruende og arvelig muskelsykdom.

Humanitære hensyn

Statsministeren poengterte at det er humanitære hensyn som ligger bak beslutningen om å la familien få komme tilbake til Norge. Han engasjerte seg for to og et halvt år siden da de ble sendt ut av Norge med de alvorlige syke barna.

Initiativet for å få dem tilbake, og å gjøre dette godt igjen, var det flere i regjeringen som sto bak, også ut fra den fortvilte situasjonen familien opplevde i Pakistan.

Bondevik signaliserte under møtet en mer human asylpolitikk. Regjeringen har allerede gitt løfte om 500 flere kvoteflyktninger, samtidig som den vil styrke asylretten og gjennomgå kriteriene for å få opphold på humanitært grunnlag.

- Ikke alle kan få hjelp, men denne familien har vært i en spesiell situasjon, sa statsministeren før pressen ble jaget på dør slik at han og Aftab-familien kunne få en skikkelig prat i ro og fred.

BLITZ-MØTE: Det ble et varmt møte da statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte Aftab-familien i deres nye hjem i Sandnes i dag.