Bondevik møtte sin overmann

Dagbladets ekspertpanel er ikke i tvil om at Jens Stoltenberg overbeviste i sin debut mot Kjell Magne Bondevik i den tv-sendte debatten fra Stortinget i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stoltenberg mestret presset fra første stund. Han ble aldri svar skyldig, og virket tent på oppgaven. Mens Bondevik alltid var Thorbjørn Jagland overlegen i slike debatter, har Bondevik nå funnet sin overmann, konkluderer Stein Aabø i Dagbladets lederavdeling.

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Martin Eide, er enig:

- Stoltenberg gjorde en god figur på alle vis. Det var klasseforskjell på innleggene.

Rådgiver i informasjonsbyrået Woldsdal & Partnere og tidligere NRK-journalist, Siv Nordrum, lot seg ikke blende i like stor grad av Stoltenberg.

- Stoltenberg var best, men i sum synes jeg at de ikke er så ulike, mener hun.

De tre utgjorde panelet som fikk i oppgave å vurdere de to duellantene i tre kategorier: Visjoner, retorikk og karisma.

Visjoner

Bondevik: Framsto ikke som visjonær fordi han skulle ha med alt. På mange måter virket innledningen mer som en trontale om regjeringens tilstand, ikke rikets. Mye om hva de hadde gjort, lite om utfordringene framover. På den annen side trakk han fram kampen for de ressurssvake, og noen vil sikkert også bli beroliget av at visjonene manglet.

Stoltenberg: Hadde kortere tid på seg, men samlet seg klarere om noen få kortfattede utfordringer. Fordi han ikke hadde behov for å legge fram noe regnskap, hadde han lettere for å konsentrere seg om framtida. Men også Stoltenberg var blassere i innlegget enn i debatten etterpå.

Retorikk

Bondevik: Poengene kom hulter til bulter. Uklart fokus, springende og punktvis i innledningen. Trives absolutt bedre i debatten, behersker konfrontasjon. Raus og offensiv. Han gratulerte nykomlingen på en elegant, overbærende måte i en åpenbar hersketeknikk, men poenget bleknet når alle gjentok prosedyren seinere.

Stoltenberg: Tok Bondevik i skole, og anklaget ham for ikke å svare på spørsmålet. Gode replikker, god veksling mellom det konkrete og generelle. Taklet de overbærende gratulasjonene av sitt nye verv godt.

Karisma

Stiller ikke så ulikt i denne klassen. På sitt beste har de begge to store evner til å forføre. Begge virker veldig på hjemmebane. Totalt sett kom likevel Stoltenberg bedre ut fordi han var tent. Nærmest som en John McCain i New Hampshire skulle han overbevise om at han taklet den nye rollen, mens Bondevik tok det mer som et av mange evinnelige slag. Han scorer på troverdighet, mens Stoltenberg var rausere og munter.