POLITIKKPRAT: På vei inn til en debatt møtte Kjell Magne Bondevik tilfeldigvis på Jonas Gahr Støre, som hadde tatt seg et bad før kveldens partilederdebatt. De to ble stående og snakke på gata i ti minutter.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet</span>
POLITIKKPRAT: På vei inn til en debatt møtte Kjell Magne Bondevik tilfeldigvis på Jonas Gahr Støre, som hadde tatt seg et bad før kveldens partilederdebatt. De to ble stående og snakke på gata i ti minutter. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Bondevik møtte Støre i badebuksa. Diskuterte målingen som viser at KrF-tillitsvalgte vil til Ap

Bondevik mener Støre gjør det enklere å gå til Ap, mens Carl I. Hagen mener regjeringen må sette hardt mot hardt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Dagbladet publiserte torsdag en undersøkelse som viser at et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

I valget mellom et rødgrønt og blåblått samarbeid, svarer 54 prosent av de tillitsvalgte at de vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, mens 46 prosent vil være på lag med Høyre, Frp og Venstre.

Det er nærmet identisk med det de svarte da Dagbladet spurte om det samme i mai 2015.

Samtidig foretrekker 65 prosent Erna Solberg som statsminister, mens 35 prosent vil ha Jonas Gahr Støre.

Bondevik møtte Støre

Torsdag kveld møttes de tidligere partilederne Kjell Magne Bondevik (KrF), Carl I. Hagen (Frp), Kristin Halvorsen (SV) og Odd Einar Dørum (V) til debatt om både politisk historie og dagens situasjon.

På vei inn til debatten møtte Bondevik tilfeldigvis på Jonas Gahr Støre som hadde tatt seg et bad før kveldens partilederdebatt. De to ble stående og snakke på gata i ti minutter.

- Hva snakket du med Støre om, Bondevik?

- Vi snakket blant annet om Dagbladets undersøkelse. Jeg skal ikke mene så mye, men jeg kan si at situasjonen er mer åpen nå enn før. Nå skal ikke KrF bare forholde seg til Høyre på borgerlig side, men også Frp. Derfor tror jeg også de tillitsvalgte svarer som de gjør, sier Bondevik til Dagbladet.

- Nye muligheter

I mai i år spurte Dagbladet en rekke sentrale Ap-topper om hvilket regjeringsalternativ de ser på som mest aktuelt i 2017, og alle svarte Ap, Sp og KrF i regjering, med mulig støtte fra SV og MDG.

Og til Vårt Land for noen uker siden, sa Støre at «KrF er kanskje det partiet jeg mener det er minst grunn til å lukke døren for.»

Bondevik mener den nye situasjonen også åpner opp nytt manøvreringsrom for KrF.

- Den åpner for nye muligheter for KrF på venstresiden, noe som også gjør at partiet må tenke annerledes. Det gjør også Knut Arild. Jeg mener at et sentrumsparti ideelt bør samarbeide begge veier, og det blir spenende å se hvor partiet lander.

- Enklere med Jonas

- Gjør signalene fra Jonas Gahr støre det enklere for KrF å samarbeide med Ap enn før?

- Ja. Jeg hadde et godt forhold til Jens også, men det jeg har sett av uttalelser fra Jonas, og som jeg kjenner ham, så forstår han KrF godt. Og det er viktig.

Også Carl I. Hagen har sterke meninger om KrFs veivalg.

- De må bestemme seg for en side i politikken, og det må bli slutt på at de står på midten og vipper.

- Si stopp

Han mener regjeringen nå må sette hardt mot hardt.

- I budsjettforhandlingene til høsten bør regjeringen være harde. De kan gi en milliard eller så til KrF og Venstre som de kan disponere, men etter det er det stopp. Regjeringen må overhodet ikke la seg presse.

Hagen håper KrF faller ned på høyresiden i politikken, men mener det viktigste er at de tar et aktivt valg.

- Jeg håper de velger de borgerlige, men da må de være lojale.

Både Bondevik og Hagen gjentok budskapet i debatten som ble arrangert i regi av Footprint og ledet av Beate Nossum.

- Jeg syns det er veldig positivt at det politiske landskapet har åpnet seg opp, sa Bondevik fra scenen.