Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik negativ til aksjeskatt

- Jeg er skeptisk og negativ til at man legger skatt på aksjeutbytte på toppen av den skatten bedriftene allerede har, sier Kjell Magne Bondevik. Han støtter ikke regjeringens forslag om 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik sier til NTB at han frykter skatt på aksjeutbytte vil ramme bedrifter og arbeidsplasser fordi det kan bli vanskelig for bedriftene å få ny kapital. Han mener at regjeringen bør redusere skatten for bedriftene dersom skatt på aksjeutbytte innføres for å unngå dobbeltbeskatning.

Gjelder fra i dag

- Regjeringen vil ha et bedre og mer rettferdig skattesystem, og mener at høy kapitalavkastning bør beskattes høyere enn i dag, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

- Det har kommet fram at flere selskaper nå foretar tilpasninger for å komme utenom økt utbytteskatt. Derfor vil det bli foreslått at ordningen med 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker skal gjelde fra og med i dag, sier finansministeren.

I 2002 vil regjeringen foreslå et system der avkastningen utover en nærmere fastsatt andel av selskapets kapital får økt skatt, skriver Finansdepartementet i en pressemelding. .

Reduseres

Forslaget i budsjettet for 2001 om 14 prosent skatt på utbytte hos mottaker gjennomføres ved at aksjonærens skattefradrag for den skatten selskapet allerede har betalt reduseres til halvparten. Ordningen skal i utgangspunktet omfatte aksjeutbytte utdelt til personlige skattytere og skattepliktige institusjoner.

Ved et selskapsoverskudd på for eksempel 1 million kroner blir selskapsskatten 280 000 kroner. Dersom resten, 720 000 kroner, deles ut i utbytte vil aksjonærene betale 14 prosent skatt av dette beløpet, det vil si 100 800 kroner, står det i pressemeldingen. Den samlede skatten blir dermed 380 800 kroner, som igjen betyr en skattebelastning for selskap og aksjonærer samlet på vel 38 prosent.

Fritak

For å unngå at samme aksjeutbytte skattlegges flere ganger, vil Regjeringen foreslå å frita børsnoterte selskaper og selskaper som er en del av et konsern fra skatt på utbytte mottatt fra andre selskaper. Blant annet for å motvirke omgåelser, for eksempel i form av tilbakekjøp av aksjer, vil det også bli foreslått endringer i reglene for gevinstbeskatning.

Etter reglene i delingsmodellen betaler en del aksjonærer bruttoskatt av en andel av selskapsoverskuddet. For disse aksjonærene vil det bli foreslått skjermingsregler i utbytteskatten for 2001, skriver Finansdepartementet i pressemeldingen.