GULLPENSJONENE: Stortingspresident Thorbjørn Jagland ( til venstre) og utvalgsleder  Asbjørn Kjønstad under pressekonferansen  om granskingen av stortingspensjonene i Eidsvollsgalleriet på Stortinget.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GULLPENSJONENE: Stortingspresident Thorbjørn Jagland ( til venstre) og utvalgsleder Asbjørn Kjønstad under pressekonferansen om granskingen av stortingspensjonene i Eidsvollsgalleriet på Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Bondevik og Brundtland fikk for mye pensjon

Seks politikere har fått uberettiget pensjon, konkluderer utvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Stortingspresident Torbjørn Jagland legger nå fram resultatene fra granskingsutvalget som har vurdert stortingspensjonene.

Spørsmålet er om Riksrevisjonens hadde rett da de i sommer konkluderte med at flere tidligere stortingsrepresentanter urettmessig skal ha fått utbetalt pensjon på til sammen 5,7 millioner.

- Utvalget har gjennomgått 44 saker. Seks personer har mottatt uberettiget pensjon, sier Jagland.

De tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (Krf) har fått utbetalt for mye pensjon i henholdsvis tre og to måneder, konkluderer utvalget.


Dalheim strøket av lista
- Begge tok initiativ til å tilbakebetale, og gjorde også det, påpeker Jagland under pressekonferansen som pågår i Stortinget nå.

For de andre fire politikerne, Magnus Stangeland (Sp), Anders Tallerås (H), Jan Eirik Gulbrandsen (Ap) og Tore Austad (H), ønsker ikke Jagland kommentere størrelsen på de uberettigede pensjonsutbetalingene.

Erik Dalheim (Ap), som tidligere sto på lista over politikere som har mottatt for mye i pensjon, er frifunnet av gransjingsutvalget.

- Fra dag én har jeg hevdet at jeg ikke skulle ha vært på lista i utgangspunktet. Nå føler jeg en veldig stor lettelse, sier Dalheim til Dagbladet.no.

Han følte seg forhåndsdømt i media.

- Nå framstår jeg ikke lenger som en trygdemisbruker. Det er jeg veldig glad for, sier Erik Dalheim.

- Lettet
- Jeg er lettet over at vi nå får klarhet i disse forholdene, sier Torbjørn Jagland. Stortingspresidenten har i dag vært i kontakt med samtlige seks som utvalget mener har mottatt for mye i pensjon.

- Dette er ikke en dom. Sakene skal viderebehandles i pensjonsstyret, sier Jagland.

Om de seks politikerne risikerer straffeforfølgelse, blir opp til Riksadvokaten.

- Riksadvokaten ba i høst om å bli løpende orientert og få dokumentene. Det får de, sier Jagland.

Klokka tolv i dag mottok stortingspresident Torbjørn Jagland og resten av presidentskapet de to rapportene om de omstridte stortingspensjonene.

600 sider
De to rapportene - en konfidensiell som inneholder private opplysninger om pensjonistene, og en offentlig som omhandler selve systemet - er på til sammen 600 sider.

Etter selve overrekkelsen tidligere i dag fikk presidentskapet en orientering fra granskningsutvalget. Etter dette trakk de seg tilbake for å diskutere hvordan de skulle forholde seg til de nye opplysningene.

Utvalgsleder, jussprofessor Asbjørn Kjønstad, beskriver det som et voldsomt arbeid.

Les også: Vil ikke betale tilbake pensjonen.

FIKK FOR MYE: De to tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik fikk begge utbetalt uberettiget pensjon, konkluderer utvalg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FIKK FOR MYE: De to tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik fikk begge utbetalt uberettiget pensjon, konkluderer utvalg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer