Bondevik og moralen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sju år med Kjell Magne Bondevik som statsminister står det dårlig til med Kristelig Folkepartis kjernesaker. Alkoholforbruket har gått opp, stadig flere velger alternative samlivsformer og kirken taper oppslutning på alle fronter. Statsministeren beklager utviklingen, men fraskriver seg ansvaret. I en reportasje her i avisa i går sa han at denne utviklingen ville skjedd uansett: «Det er en internasjonal trend det vil være umulig å stenge ute.»

Dette er en realistisk analyse, men den forteller også at KrFs kjernesaker mangler gjennomslagskraft. Kan det etter dette være noen vits i å stemme på et parti som selv avskriver sine muligheter til å påvirke og endre samfunnsområder det selv prioriterer? Eller er det snarere slik at folk flest fraber seg politisk innblanding i forhold som oppfattes som personlige og private? Sannheten er antakelig at folk ikke vil bo i et land som domineres av KrFs verdier og moralnormer. Partiets historie er jo et spøkelseshus med et rikt innhold av fordommer, trangsyn og fordømmelse. Den varme partiet har, gjelder først og fremst dem som aksepterer tradisjonelle kristne normer, eller som har falt utenfor og kan hjelpes og helst omvendes på samme tid.

Visst finnes det betenkelige sider ved samfunnsutviklingen. De kommersielle kreftene øver et påtrykk på vår livsførsel det er all mulig grunn til å møte med kritikk og handling. Men etter åra med Bondevik vet vi at alt regjeringen har å tilby, er ord om det personlige ansvaret. Samtidig er det ikke slik at tilbakegangen for KrFs kjerneverdier på andre områder representerer noe moralsk forfall. Tvert imot ser vi at endrede holdninger og ny praksis ofte er uttrykk for større frihet og toleranse. Kvinnefrigjøringen, nye samlivsformer, aksept av homofile og lesbiske og et mer uavhengig forhold til kirken er alt sammen uttrykk for større mangfold og raushet. Det er ingen grunn til å advare mot dette, tvert imot er det samfunnsutvikling som bør applauderes. Det KrF oppfatter som moralske forfall, har gitt hundretusener større frihet og et bedre liv.