Bondevik og Petersen: - USAs ambassadør tar feil

Statsminister Bondevik og utenriksminister Petersen mener USAs ambassadør i Norge foregriper en norsk beslutning når han kritiserer måten Norge opptrer på i Irak-konflikten. Men Carl I Hagen støtter ambassadør Ong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han foregriper på mange måter en norsk beslutning. Norge har sagt at vi må ha et FN-vedtak bak oss før vi går videre i denne saken, sier Petersen.

USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, kom på et møte i det norsk-amerikanske handelskammeret i Oslo onsdag kveld med sterk kritikk av Norges opptreden i Irak-konflikten.

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener også USAs ambassadør tar feil når han antyder at Norge ikke har stilt opp for USA.

- Norge har stilt opp i betydelig omfang i kampen mot terror. Vi har stilt opp med store ressurser i Afghanistan, og stilt opp for Tyrkia i Nato, sier Kjell Magne Bondevik til VG Nett.

Bondevik sier at han tar ambassadørens uttalelser til etterretning.

- Vi er kjent med de amerikanske standpunktene, men vi forbeholder oss retten til å forme vår politikk selv, sier statsministeren.

Vanskeligere for regjeringen

SV-leder Kristin Halvorsen mener ambassadørens kritikk gjør situasjonen vanskeligere for regjeringen:

- Kritikken gjør det vanskeligere for statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen å manøvrere i Irak-konflikten. Imøtekommer de Bush-administrasjonen nå, vil det bli oppfattet som de gir etter for press. Det vil ikke folk forstå, sier Halvorsen til NTB.

Vennskap truet

Doyle Ong understreket at USA alltid er kommet til hjelp når norsk sikkerhet har vært truet.

- Nå er vår sikkerhet truet og vi trenger venner og allierte til å hjelpe oss, sa USAs ambassadør.

- Når en venn du har hatt i lange tider sier nei til å gjøre deg en tjeneste, forandrer vennskapet seg, sa Doyle Ong, som frykter at forholdet mellom de to landene aldri blir det samme igjen.

- Norge hjelper

Jan Petersen er ikke enig med Doyle Ong i at Norge ikke stiller opp for USA.

- Jeg vil minne Doyle Ong på at Norge yter betydelig innsats i kampen mot terrorismen i Afghanistan, vi har støttet Tyrkia i NATO og vi arbeider konstruktivt i FN for fortsatt å legge press på Saddam Hussein, sier Petersen til NTB.

Doyle Ong kritiserer også de landene som vil gi Irak lang tid til å oppfylle kravene om avvæpning.

- Vi har ikke tatt noe fransk/tysk standpunkt. Vi må ha et FN-vedtak bak oss. Det er det som skaper grunnlaget for å gå videre. Det mener de fleste land, inkludert USAs nære allierte Storbritannia, sier Petersen til NTB.

Hagen støtter

Men Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen stiller seg bak ambassadør Ongs kritikken.

- Uttalelsene fra den amerikanske ambassadøren er verken trusler eller press, men kun en betimelig presisering av at et nært vennskap vil forvitre og svekkes over tid når den ene part velger å støtte en annen part enn sin egen venn, sier Carl I. Hagen.

Frp-lederen mener kritikken fra ambassadøren er 'betimelig', og kaller det et brudd med Norges hovedlinje i utenriks- og sikkerhetspolitikken når Arbeiderpartiet etter hans mening velger Tyskland og Frankrike framfor USA.

Det var under et møte i det norsk-amerikanske handelskammeret i Oslo onsdag kveld at USAs ambassadør til Norge, John Doyle Ong, kom med sterk kritikk av Norges opptreden i Irak-konflikten. Blant annet sa ambassadøren at forholdet mellom USA og Norge kan bli varig svekket.

- Ikke oppsiktsvekkende

USA-ekspert Geir Lundestad, som til daglig er direktør ved Nobelinstituttet, mener det ikke er oppsiktsvekkende at ambassadøren kommer med kritikk av Norge.

- Ikke noe oppsiktsvekkende i det. Når USA er skuffet over norsk opptreden og noen i Norge er skuffet over USAs opptreden, fører det til at forholdet mellom landene blir dårligere. Det har vært spente situasjoner mellom Norge og USA før, men da har det blåst over. Det gjenstår å se hvor langvarig dette blir, sier Geir Lundestad til NTB.

Selv om Lundestad sier at det i seg selv ikke er uvanlig at ambassadører kommer med kritikk, slik John Doyle Ong har gjort mot Norge, mener han det er litt bemerkelsesverdig at denne uttalelsen kommer etter at det er blitt kjent at USAs president George W. Bush trolig kommer til Norge i slutten av mai.

- Bush-administrasjonen er kjent for å straffe sine fiender og belønne sine venner. Det at Bush har valgt å besøke Norge kan tyde på at USA er fornøyd med Norges politikk, sier Lundestad til NTB.

Datoen for når den amerikanske presidenten eventuelt kommer til Norge er foreløpig ikke kjent.

(NTB)