Bondevik og Saddam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Under Irak-krisen i februar i år, sto regjeringen Bondevik overfor et vanskelig dilemma. Regjeringen måtte velge mellom å støtte USAs angrepsplaner mot Bagdad, eller å stå fast ved den prinsipielle grunnholdningen at militære operasjoner bare kan iverksettes med klar hjemmel i Sikkerhetsrådets resolusjoner. Som kjent valgte Bondevik det første alternativet, trolig ut fra en temmelig kynisk vurdering av det bilaterale forholdet mellom Norge og USA. De amerikanske planene hadde tvilsom hjemmel i internasjonal rett og ville dessuten påført sivilbefolkningen store lidelser.
  • Det er grunn til å trekke fram dette lite ærerike kapittelet i norsk utenrikspolitisk historie når Saddam Hussein nå har besluttet å stanse alt samarbeid med FNs våpeninspektører i landet. Over åtte år etter at FN for første gang innførte økonomiske sanksjoner mot Irak, er det igjen duket for en ny Irak-krise. USA vil heller ikke nå utelukke ensidig bruk av militær makt for å tvinge Saddam til samarbeid, men denne gangen bør Norge svare nei til en eventuell forespørsel om militære bidrag i Midtøsten.
  • Tida er moden for en mer langsiktig vurdering av FNs politikk overfor Irak. Tidligere i høst innrømmet vestlige kilder overfor avisa Le Monde at Irak neppe lenger utgjør noen betydelig trussel mot sine naboer. Det er grunn til å spørre om sanksjonenes egentlige siktemål nå har endret seg til å svekke Saddams framtidige militære slagkraft mer enn nåværende våpenprogrammer. I tilfelle er det nødvendig å ta stilling til hvor lenge et lands befolkning skal straffes for sin leders misgjerninger.
  • Lederen for FNs humanitære program i Irak, Denis Halliday, har trukket seg i protest mot de store lidelsene sanksjonspolitikken har medført. Hans perspektiv går ut over Vestens forståelige motvilje mot å gi en kynisk diktator innrømmelser: Hatet og frustrasjonen til generasjoner av irakere med ødelagt barndom og ungdom kan få alvorlige sikkerhetspolitiske konsekvenser lenge etter at Saddam Hussein er borte for godt.