- BRUK FRIHETEN: Kjell Magne Bondevik understreker at KrF står friere overfor regjeringen i en samarbeidsavtale, enn det de ville gjort i et regjeringssamarbeid. Han oppfordrer partiet til å bruke den friheten til å markere egen politikk. Han er tilstede på KrFs-landsmøtet sammen med blant andre første nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
- BRUK FRIHETEN: Kjell Magne Bondevik understreker at KrF står friere overfor regjeringen i en samarbeidsavtale, enn det de ville gjort i et regjeringssamarbeid. Han oppfordrer partiet til å bruke den friheten til å markere egen politikk. Han er tilstede på KrFs-landsmøtet sammen med blant andre første nestleder Dagrun Eriksen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Bondevik om samarbeidet: - Regjeringen provoserer

Oppfordrer KrF til å bruke sin frihet til å synliggjøre egen politikk, og åpner for Ap-samarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg er ikke overrasket over tallene. Regjeringen har provosert i flere saker, både statsbudsjettet, søndagsåpne butikker og fjorårets landbruksoppgjør, sier KrF-nestor Kjell Magne Bondevik, og viser til dagens oppslag i Dagbladet.

En rundspørring sendt på e-post til tillitsvalgte på alle nivåer i KrF, viser at stemningen i KrF har snudd når det gjelder hvilke partier de ønsker å sitte i regjering med.

Stilt overfor valget mellom å sitte i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, eller med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, svarer 55,8 prosent av dem som har svart at de foretrekker Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Da Dagbladet stilte samme spørsmål i mai 2012, var bildet et ganske annet. Da var det bare 35,7 prosent som foretrakk å sitte i regjering med Ap og Sp, mens 64,3 prosent ønsket å sitte i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

- Er du enig med grasrota, Bondevik?

- Jeg skal ikke være sjuende far i huset. Men det som er helt klart, er at de blåblå ikke kan ta KrF for gitt. Det viktigste for KrF er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om, sier Bondevik i en pause på KrF-landsmøtet.

- Bruk friheten Bondevik understreker at KrF står friere overfor regjeringen i en samarbeidsavtale, enn det de ville gjort i et regjeringssamarbeid.

- Den friheten må de bruke til å markere sin egen politikk. Vi skal være lojale, men vi kan også finne andre samarbeidspartnere i enkeltsaker. Jeg er glad for signalet fra Dagrun om søndagsåpne butikker. Den saken må de bare kjøre fullt ut, så får det bære eller briste.

Frank Aarebrot uttalte til Dagbladet fredag at KrF og Ap nå er nærmere et samarbeid enn det vi noen gang har sett før i historien.

- Er du enig i dette?

- Ja, forutsatt at Støre omsetter signalene sine til politikk. Han har myknet i familiepolitikken, blitt mer ansvarlig i alkoholpolitikken og gitt nye signaler i asylpolitikken. Men det er for tidlig å konkludere, presiserer Bondevik.

Han syns likevel det er en interessant tanke.

- Jeg har alltid ment at KrF i prinsippet kan samarbeide til både høyre og venstre, men tidligere har det ikke ligget til rette for regjeringssamarbeid.

- En tankevekker Tidligere Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland har en liknende analyse som Bondevik.

- Som fylkesmann må jeg være forsiktig med det jeg sier, men disse tallene bør være en tankevekker for Høyre og Frp, sier hun.

Svarstad Haugland satt selv som barne- og familieminister i Bondevik I-regjeringen, som var en koalisjonsregjering med KrF, Senterpartiet og Venstre. Hun var også kirke- og kulturminister under Bondevik II, da koalisjonen besto av Høyre, KrF og Venstre.

Svarstad Haugland påpeker at KrF er et sentrumsparti.

- Det har vi alltid vært, og som sentrumsparti bør man kunne se begge veier. Det synes jeg partiledelsen har håndtert bra, sier hun.

- Slitsomt med Frp Den betente striden rundt asylpolitikken har ført til et kjølig samarbeidsklima, og i skyggene lurer konflikter om søndagsåpne butikker, Førdefjorden og flere andre miljøsaker.

Fylkesleder Kjell Bjørseth i Hedmark synes Dagbladets undersøkelse stemmer med hvordan han opplever stemningen i partiet.

- Det er slitsomt med Frp, for å si det rett ut, og det har blitt en dreining vekk fra dem. Det er motstanden mot Frp som slår ut her, sier han.

- Krevende saker Dagrun Eriksen tror disse tallene er et uttrykk for at de tillitsvalgte har et sterkt ønske om gjennomslag.

- Vi har vært gjennom noen krevende saker den siste tiden. Svarene viser at vi er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, men nå er det flere som sier det høyt enn før. Dette henger også sammen med at Jonas Gahr Støre har tatt Ap lengre mot sentrum, mener Eriksen.

Svarene fra de tillitsvalgte i KrF kommer i kjølvannet av en krevende vinter og vår for samarbeidspartiene. Onsdag skrev Dagbladet at flere fylkesledere i KrF mener de nærmer seg smertegrensa for hva partiet kan tåle i samarbeidet med regjeringspartiene - og da særlig Frp.

- Jeg synes å merke et flertall som mener dette er noe vi bør komme oss ut av, sa fylkesleder Trude Brosvik til Dagbladet.