Bondevik om Thorvald Stoltenbergs bortgang: - Han etterlater seg store spor

Kjell Magne Bondevik ble som ung politiker invitert hjem til Thorvald Stoltenberg.

HJERTELIG: Kjell Magne Bondevik og Thorvald Stoltenberg under NHOs middag i forbindelse med årskonferansen i 2008. Foto: NTB Scanpix T
HJERTELIG: Kjell Magne Bondevik og Thorvald Stoltenberg under NHOs middag i forbindelse med årskonferansen i 2008. Foto: NTB Scanpix T Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er trist og vemodig. Han har vært en del av det offentlige Norge i flere tiår. Han vil bli savnet. Personlig har jeg veldig gode minner om samvær med ham, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

- Han var en varm og nær person. Han var oppmerksom på oss som var yngre selv om vi tilhørte et annet parti, sier Bondevik.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Han minnes spesielt da han skulle ta over som utenriksminister etter Stoltenberg i 1989.

- Viste meg omtanke

- Han viste meg omtanke og inviterte meg hjem til seg til leiligheten på Frogner. Han fortalte meg om jobben og hva den innebar. Han snakket også om viktige saker på agendaen, sier Bondevik.

Bondevik var den gang utenriksminister i Jan P. Syses regjering.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det ble kortvarig, og Stoltenberg ble utenriksminister igjen kort tid etterpå. Jeg husker at jeg skulle levere tilbake nøkkelen til hans kontor. Da sa han: «takk for at jeg får kontoret mitt tilbake». Han var så vant til å være utenriksminister at han så på kontoret som sitt, sier Bondevik.

Han forteller at Stoltenberg var glad i å diskutere med sine medarbeidere.

OMSORGSFULL: Kjell Magne Bondevik og Thorvald Stoltenberg fotografert da Bondevik overtok som utenriksminister etter Thorvald Stoltenberg i 1989. Dagen før inviterte Stoltenberg Bondevik hjem til seg for å gi ham råd. Foto: NTB Scanpix
OMSORGSFULL: Kjell Magne Bondevik og Thorvald Stoltenberg fotografert da Bondevik overtok som utenriksminister etter Thorvald Stoltenberg i 1989. Dagen før inviterte Stoltenberg Bondevik hjem til seg for å gi ham råd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Han var ikke så glad i papirer. Dette ble det spøkt med i UD. Han ville heller ha muntlige samtaler med medarbeiderne og løse saker muntlig heller enn å sitte og lese notater, forteller Bondevik.

Viktig for norsk utenrikspolitikk

- Det er veldig vemodig at han er borte. Han etterlater seg store spor. Han har vært med på å forme norsk utenrikspolitikk i mange år. Han var spesielt interessert i nordområdene og i Balkan hvor han jobbet både før og etter at han var utenriksminister, sier Bondevik.

Bondevik påpeker at Stoltenberg også ivaretok norske interesser i mange sammenhenger, både som forsvarsminister og utenriksminister.

- Men han var likevel opptatt av å bygge forbindelser til andre land med problemer. Under den såkalte kalde krigen klarte han å opprettholde gode relasjoner og samtaler med Sovjetunionen og også til andre østeuropeiske land, sier Bondevik.

Willoch: - En kjempe

Tidligere statsminister Kåre Willoch omtaler Thorvald Stoltenberg som en kjempe i norsk politikk. Stoltenberg gikk bort fredag, 87 år gammel.

- Han var en verdifull mann for Norge, og hadde en sjelden kombinasjon av kunnskap, handlekraft og evne til å overbevise, sier den tidligere Høyre-politikeren Willoch til NTB.

VENNER: Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
VENNER: Kåre Willoch og Thorvald Stoltenberg. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

Willoch var statsminister fra 1981 til 1986, og hadde Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenbergs sjef i to regjeringer, som en politisk motstander. Likevel har Willoch kun positive minner om tiden med Thorvald Stoltenberg i norsk toppolitikk.

- Jeg kjente han personlig gjennom det politiske arbeidet. Vi hadde det alltid positivt sammen, og delte et verdifullt samarbeid, sier han.

Willoch peker på Stoltenbergs rolle i norsk utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk som det viktigste bidraget.

- Han var sterkt for å bevare det beste samarbeid mellom de vestlige nasjoner og trygge hverandres sikkerhet og interesser, sier Willoch.

Stoltenberg gikk bort fredag. Han var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

- Nyheten om hans bortgang er trist. Jeg var klar over at han ikke var ved sin beste helse, men jeg visste ikke at det hadde kommet så langt, sier Willoch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer