Bondevik optimist på Aminas vegne

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde i dag et langt møte med Nigerias miljøminister Kabir Sahid. Senere snakket han med president Olusegun Obasanjo på telefon. Etterpå var han optimist på dødsdømte Amina Lawals vegne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amina Lawal (31) ble dømt til døden ved steining av en lokal muslimsk domstol for å ha fått barn utenfor ekteskap. Hun kommer fra et område nord i Nigeria hvor de muslimske sharia-lovene praktiseres hardt.

Bondevik lovet før avreise til miljøtoppmøtet i Johannesburg å ta opp saken med Nigerias president som han kjenner fra tidligere. I dag kom anledningen, selv om presidenten måtte reise hjem til presserende saker i sitt hjemland.

- Vi hadde først et langt og grundig møte med Nigerias miljøminister Kabir Sahid. Det viste seg at han var både muslim og kom fra det samme området som Lawal. Han kjenner derfor forholdene godt, sier Odd Jostein Sæter, statsministerens sekretær for utenrikssaker til Dagbladet.no.

- Bondevik tok opp den konkrete Lawal-saken og problemet med slik rettspraksis generelt. Han gjorde det klart at saken har vakt stor oppsikt i Norge og at det ville være en stor belastning for Nigeria om denne dommen ble opprettholdt, sier Sæter.

Senere på dagen snakket Bondevik med president Obasanjo på telefon. Han gjentok sitt budskap og la nytt press på Nigeria for å få den groteske dommen opphevet.

-Inntrykket etter disse samtalene er at vi tør være optimistiske. Det er etter vårt syn godt håp om at denne dommen aldri vil bli fullbyrdet, sier Sæter.

- Selv om man naturlig nok er forsiktige i sine uttalelser i en betent sak som dette, har vi inntrykk av at saken vil bli brakt inn for en føderal ankedomsstol som kan overprøve den lokale muslimske domsstolen. Dette har skjedd før, og etter samtalene vi har hatt i dag er det grunn til optimisme også i denne saken, sier Sæter til Dagbladet.no.

tormod.brenna@dagbladet.no

DØDSDØMT: Amina Lawal ble dømt til døden ved steining får å ha født et barn utenfor ekteskap.
SNAKKET MED BONDEVIK: I dag ringte Kjell Magne Bondevik til Nigerias president Olusegun Obasanjo. tterpå var Bondevik optimist på den dødsdømte kvinnens vegne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer