Bondevik overrasket

Både Jan Petersen, Carl I. Hagen og Tom Thoresen ble overrasket da Bondevik var så klar i utpekingen av Stoltenberg som Norges neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres leder Jan Petersen har den siste tiden flere ganger gitt uttrykk for at det ikke var noen selvfølge at Stoltenberg skulle overta. Ifølge Petersen burde stortingspresidenten ha fått oppgaven med å finne ut hvem kongen burde henvende seg til.

- Bondeviks utspill forbauser meg ikke i det hele tatt. Han har alltid brukt å gå til Arbeiderpartiet først, og først kommet til Høyre når det har skåret seg med Ap, sier Høyres leder Jan Petersen til NTB.

Også Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder Tom Thoresen reagerer på at Bondevik «utpekte» sin etterfølger fra Stortingets talerstol.

- Det er nærliggende å se på Bondeviks opptreden her som en «hilsen» til Høyre, sier Thoresen.

Frp-formann Carl I. Hagen er ikke i tvil.

- Hensikten var å sette Petersen på plass.

- Det er like greit at vi fikk se hvordan Bondevik tenker. Jeg hadde ingen forventninger til et samarbeid mellom sentrum og Høyre. Bondevik har alltid vendt seg bort fra oss. Samarbeidet har vært dårlig, og det har ikke vært tegn til bedring i det siste, sier Petersen til NTB.

Et tegn på hvor anstrengt forholdet mellom sentrum og Høyre er, kom klart fram i en debatt mellom Sp-leder Odd Roger Enoksen og Petersen. Debatten utartet til det rene munnhuggeri, og Enoksen virket utilnærmelig.

- Har du vært med på å felle en sentrumsregjering, får du ta følgene, var budskapet fra Enoksen til Petersen.

Han mener likevel at de ikke-sosialistiske partiene bør forsøke å finne ut av det noe anstrengte forholdet.

- Min visjon om et bredt ikke-sosialistisk samarbeid er der fortsatt. Det vil alltid være der, sier han.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no