Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik på glid om EU

Den tidligere nei-mannen Kjell Magne Bondevik tror et utvidet EU kan utvikle seg bort fra dypere integrasjon. Det vil være positivt for hans syn på norsk medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske EU-debatten kommer i 2008, mener Bondevik.

- I løpet av de nærmeste åra kan vi få svar på hvor dyp integrasjonen i EU kommer til å bli. Når en har utvidet med ti nye land, og det blir kanskje enda flere seinere, er det kanskje ikke sikkert at integrasjonen kan bli så dyp som Maastricht-avtalen la opp til.

- Vil det være positivt for ditt syn?

- Det vil være positiv for mitt ståsted at integrasjonen ikke blir for dyp. Det jeg synes er noe av det problematiske ved et medlemskap, er en dyp integrasjon hvor en bindes sterkt opp i blant annet utenrikspolitikk og økonomisk politikk, sier Bondevik til Dagbladet.

Maastricht-avtalen fra 1992 la grunnlaget for en økonomisk union og et tettere samarbeid i sikkerhets- og justispolitikken.

Står utenfor

I går undertegnet 25 europeiske land en felles grunnlov i Roma. Tyrkia, Bulgaria, Kroatia og Romania var med som observatører.

- Hvordan føles det som statsminister å stå helt utenfor denne prosessen?

- Jeg er komfortabel med at vi ikke er med og undertegner den. Det har folket avgjort. Så får vi se. Jeg tror vel kanskje det kommer en debatt om EU i slutten av neste valgperiode, sier Bondevik.

Ap må parkere EU

Ap-leder Jens Stoltenberg mener EUs utvidelse østover og arbeidet med EUs nye grunnlov er den viktigste politiske utviklinga i tida etter andre verdenskrig, med unntak av todelingen av Europa og murens fall.

Like fullt er han nødt til å parkere EU-saken her hjemme for å få til et regjeringssamarbeid med SV og Sp.

- Jeg har alltid ment at Norge burde vært medlem av EU. Men vi har hatt to folkeavstemninger der flertallet sa nei. Spørsmålet er når tida er inne for å søke på nytt, og ikke minst om EU er beredt til å starte en ny prosess, sier Stoltenberg til Dagbladet. Men skulle det oppstå en situasjon underveis i neste regjeringsperiode som aktualiserer en ny, norsk EU-søknad, er han villig til å bryte et regjeringssamarbeid med SV og Sp.

- Dersom det skulle bli aktuelt, er vi beredt til å lede en mindretallsregjering, sier Ap-lederen.

Ja-sida i framgang

En fersk meningsmåling utført for Nationen, Dagen og Klassekampen viser at over 49 prosent av alle nordmenn er positive til norsk EU-medlemskap.

Ja-sida leder med 12 prosent, og det er den største marginen siden sommeren 2003.

I Dagbladets ferske undersøkelse er det dødt løp mellom ja- og neisida.

I TENKEBOKSEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media