Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik på kne

Sittende på kne i en moské fikk statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) servert muslimske krav om halalkjøtt på norske spisesteder, bombestans i Afghanistan og fritak fra kristendomsfaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen løfter ville imidlertid ikke Bondevik gi i sitt første moskébesøk som norsk statsminister.

- Jeg tar med meg synspunktene deres tilbake til regjeringen, men først og fremst håper jeg at besøket kan føre til en bedre dialog med det muslimske miljøet i Norge. Det er viktig for å skape respekt og forståelse, ikke minst i en så spent verdenssituasjon som vi har nå, sa Bondevik etter møtet med muslimene i moskeen som ligger på Grønland i Oslo.

Han viste til at flere muslimer i Norge har følt seg trakassert etter terrorhandlingene som fant sted i New York 11. september, og sa at dette er uakseptabelt.

- Jeg har tatt turen hit blant annet for å markere at muslimene er fullverdige nordmenn, sier Bondevik.

KrF-politikeren er den første norske statsminister som besøker en moské i Norge.

Mer halalkjøtt?

I en drøy time varte Bondeviks besøk, og i løpet av oppholdet var det avsatt tid til at de frammøtte fikk stille spørsmål til statsministeren. Det skjedde under en lukket seanse, uten presse eller andre gjester til stede.

- Jeg fikk blant annet spørsmål om Norge ville gå inn for å stoppe bombingen av Afghanistan, om regjeringen ville gi muslimer fritak fra kristendomsfaget, og om vi ville gjøre noe for å få mer halalkjøtt (kjøtt slaktet etter muslimske regler) på norske spisesteder, forteller Bondevik.

Statsministeren gjentok flere ganger at Norge vil opprettholde sin støtte til bombeangrep på Afghanistan, fram til Taliban-regimet samarbeider med verdenssamfunnet i kampen mot terror.

Bondevik på kne

I rommet hvor spørrerunden fant sted, fantes det ikke en eneste stol, og statsministeren måtte derfor gå ned på kne. På hver sin side hadde han imam Ikram Shah og Najeeb Naaz fra World Islamic Mission.

- Jeg klarte å sitte sånn en stund, men etter hvert måtte jeg forandre sittestilling. Den ble litt uvant, fortalte Bondevik til NTB.

- Blir det flere besøk i moskeen i tiden som kommer?

- Det skal jeg ikke utelukke. Det kommer an på hvor lenge jeg blir sittende det, sa Bondevik lurt før han tok på seg skoene og forlot moskeen i Åkebergveien.

(NTB)

FREMMED: Statsministeren på besøk i moskéen i Åkerbergveien i Oslo.
Hele Norges coronakart