Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bondevik «på skolebenken» i Ramallah

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk en kort innføring i palestinske studenters vanskelige hverdag da han åpnet et institutt for opplæring av lærere i Ramallah i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtt med blomster, konfekt, musikk og harde fakta om en tøff hverdag, fikk Bondevik omvisning på Eb Bireh, som er et norskfinansiert, palestinsk lærested.

- Siden intifadaen brøt ut i 2000, er 600 studenter drept og 400 såret, opplyser den palestinske utdanningsministeren Naim Abu Hummos.

- På grunn av veisperringer kan mange av våre studenter ikke komme seg fram til skolene, legger han til.

Han kunne likevel stolt fortelle at 123.000 studenter i dag er registrert ved de fem universitetene som finnes i de palestinske områdene.

50 prosent er jenter, sier Hummos.

- Utdanning nøkkel

Kjell Magne Bondevik, som er på et tre dagers besøk til Israel og de palestinske områdene, la i sin tale vekt på at utdanning er en menneskerett og en viktig forutsetning for samfunnsutviklingen.

- Utdannelse er nøkkelen til sosial utvikling og utdannelse gir håp om en bedre fremtid, sa Bondevik, som la til at håpet er at palestinerne skal få styre sin egen, uavhengige stat.

Statsministeren sa at han er klar over hvor vanskelig det er for palestinerne å holde skolene åpne og få studentene fram til dem.

- Vi ser fram til at det blir fri ferdsel, sa han.

Bondevik fikk selv et innblikk i de vanskelige transportforholdene da han ble kjørt fra Jerusalem til Ramallah. Ved veisperringen måtte hele følget, som alle andre vanlig reisende, bytte biler. Biler med israelske skilter kan ikke kjøre inn i palestinske områder og omvendt, men statsministerens følge slapp selvsagt timelange kontroller.

500 fanger løslates

Bondevik møter senere søndag palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Ahmed Qurie i Gaza. Valget av Abbas som avdøde Yasser Arafats etterfølger, har brakt en viss optimisme inn i arbeidet med å skape fred i regionen.

En israelsk regjeringskomité sluttet seg søndag enstemmig til forslaget om å løslate 500 palestinske fanger fra israelske fengsler de kommende dagene, ifølge israelsk radio. Fangeløslatelsen er et forsoningstiltak fra Israel til Abbas og palestinerne.

Lørdag kveld erklærte også Hamas etter samtaler med Abbas at den ytterliggående palestinske gruppen ikke vil gå til nye angrep mot Israel nå. Hamas vil også vurdere å akseptere den permanente våpenhvileavtalen som Abbas har inngått med Israel.

- Det er Israel som må bære ansvaret for alle nye voldshandlinger eller aggresjoner, sa Hamas-lederen Ismail Haniyah.

Dette er i tråd med hva gruppen har sagt tidligere, men en uttalelse fra en annen Hamas-leder, Mahmoud al-Zahar, antyder ytterligere vilje til en mer forsonende linje. Ifølge Zahar vil Hamas ikke gjengjelde israelske militæroperasjoner før de har drøftet saken med de palestinske myndighetene - med mindre det gjelder israelske raid og attentater.

(©NTB)