Bondevik redder taperforeningen

Oslo (NTB-Bodil Stein/Astrid Svalastog): Statsminister Kjell Magne Bondevik ga garantier for fortsatt drift av kontoret til Landsforeningen Rettferd for Taperne da han i dag møtte representanter for foreningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han takket samtidig for deres henvendelse om å sitte som medlem av verdikommisjonen.

- Bondevik har stor forståelse for vårt arbeid, og lovet oss midler slik at vi slipper å komme hvert år og be om penger, sa styreleder Bjørn Bjøreng til NTB etter møtet i dag.

Ikke tallfesting

Han var svært godt fornøyd med møtet, til tross for at Bondevik ikke ville tallfeste hvor stor den årlige støtten vil bli. Foreningen hadde på forhånd søkt om et statlig tilskudd på 900.000 kroner til driften av kontoret på Dokka i Nordre Land kommune.

For inneværende år har foreningen fått 450.000 kroner.

- Vi vet ikke hvor mye vi får, men er stilt i sikte mer midler for kommende år, sa generalsekretær Ola Ødegaard.

Kontoret har hittil vært drevet av to personer, men nå håper foreningen å kunne ansette to personer til, slik at de over 5.000 sakene som er under utredning kan bli ferdigbehandlet.

Avgjørende

- Dette er den mest avgjørende dagen for om vi skal fortsette eller legge ned, sa Ødegaard før møtet torsdag.

I årevis har foreningen måttet gå rundgang for å be om midler når kasse har vært bunnskrapt i oktober-november.

I disse dager sender foreningen brev til landets 500 rikeste borgere, der de anmoder om en liten økonomisk gave.

- Dette må ikke oppfattes som misunnelse overfor de rikeste fordi de har mye penger. Aksjonen er ikke rettet mot de rikeste, men vi håper de ser det som en moralsk utfordring og det passer også godt inn i den verdidebatten som den nye regjeringen har lansert, sa Ødegaard.

Han har vært i telefonkontakt med Kjell Inge Røkke, som for tiden befinner seg i USA. Røkke sa han ville ta i mot brevet og vurdere det når det kom.

21.000 personer

Kontoret for samfunnets tapere har i sin fire år lange eksistens tatt imot henvendelser fra 21.000 personer. De har hjulpet 14.000 mennesker og rundt halvparten har vunnet fram med sakene sine. Kontoret hjelper mennesker som har havnet i vanskelige livssituasjoner med å skrive søknader og få kontakt med de rette offentlige instanser. Den ønsker å være en vaktbikkje for at det ikke skjer overtramp i offentlige etater.

I tiden framover vil foreningen jobbe med følgende taper-grupper: skoletapere, feilplasseringer i skolehjem, barnehjem, fosterhjem, seksuelt misbrukte, konflikter med barnevernet og konflikter med sosialkontorene.

Foreningen har satt opp et budsjett på 1,5 millioner kroner for neste år og vil selv måtte skaffe til veie 675.000. Skal denne målsettingen nås, må staten inn med 900.000 kroner.

Skolen viktig

- Hele 70 prosent av taperne oppgir nederlag på skolen som en viktig startfaktor for manglende suksess senere i livet. Vi vil gjerne bruke vår tid til å jobbe mer på barnehage- og skolenivå og dessuten bygge ut et utadrettet kontaktnett, sa Bjørneng.

Foreningen mener også at den har mye ugjort når det gjelder aktivisering av medlemmene. Den har hatt to landsmøter, men trenger mer midler til å opprette for eksempel lokalavdelinger der tapere som er blitt hjulpet, kan bidra til å hjelpe andre.

- Vi har mange tanker om ting vi kunne ha gjort. Hvis vi får økonomisk pusterom, vil det bli mye mer liv i denne organisasjonen, sa Bjøreng som håper på en plass på statsbudsjettet for LRT i 1999.