Bondevik stilte kabinettspørsmål fredag ettermiddag, men etter et 15 minutters gruppemøte i Frp ble det klart at partiet ikke ville felle regjeringen.
- Etter en nøye gjennomgang av situasjonen, er vårt ønske om ikke å skifte regjering viktigere enn en CO2-avgiftsøkning, sa Hagen, og utløste dermed spenningen.
Hagen stilte seg uforstående til at Bondevik stilte kabinettspørsmål på det han karakteriserte «som en så liten sak» som en økning av CO2-avgiften for oljevirksomheten i Nordsjøen. Han var forbauset blant annet fordi en økning av avgiften ikke har noen innvirkning for å stramme inn økonomien i fastlands-Norge.
Måtte ha en grense
Bondevik mente imidlertid det var viktig å sette en grense for hva regjeringen kunne være med på.
- Det dreier seg om en regjerings nødvendige styringskraft. Kabinettspørsmålet må ses i lys av behovet for en regjerings respekt for å vise fleksibilitet og samarbeidsvilje, men også for å sette grenser for hva den kan godta av endringer. Helheten er avgjørende, ikke en enkelt avgift, sa statsministeren.
Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti mente at behandlingen av revidert nasjonalbudsjett var et bevis på at regjeringen nå hadde valgt side, og bundet seg til masten sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger